Festivalul de la Cannes l-a inclus în juriu pe Asghar Farhadi, regizorul acuzat de plagiat

Asghar Farhadi, regizorul care a primit în 2021 Marele Premiu la Festivalul de la Cannes, va face parte din juriul de anul acesta al prestigiosului festival de film.

Un tribunal din Iran l-a găsit recent vinovat că a plagiat premiza filmului câștigător la Cannes, A Hero/Un Erou, de la o fostă studentă.

Potrivit Hollywood Reporter, tribunalul a stabilit că Farhadi a copiat povestea unui documentar realizat de tânăra Azadeh Masihzadeh în 2015 – All Winners, All Losers.

Decizia nu este definitivă, fiind contestată de regizor.

Documentarul studentei spune o poveste similară cu cea din filmul lui Farhadi și a fost realizat în cadrul unui workshop la care Asghar Farhadi a fost profesor, iar Azadeh Masihzadeh a fost participantă.

Tribunalul a decis că numeroase elemente cheie din filmul lui Farhadi sunt luate din documentarul All Winners, All Losers, fără ca realizatoarea acestuia să fie creditată.

Într-un alt proces, în care Farhadi a dat-o în judecată pe Masihzadeh pentru defăimare, curtea a decis tot în favoarea tinerei, potrivit Hollywood Reporter.

Aflați mai multe despre acuzația de plagiat AICI.

Președintele juriului de la Cannes va fi actorul francez Vincent Lindon. Pe lângă Asghar Farhadi, din juriu mai fac parte Rebecca Hall, Deepika Padukone, Noomi Rapace, Jasmine Trinca, Ladj Ly, Jeff Nichols și Joachim Trier.

Juriul Cannes 2022/ foto: Festival de Cannes

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *