Skip to content
UNATC

Primele măsuri anunțate de UNATC, după mărturiile publice privind abuzurile din instituție: un audit extern, un nou Cod de Etică, întâlniri cu studenții

foto: Cultura la dubă

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” a transmis azi un amplu comunicat prin care anunță primele măsuri luate pentru a preveni, stopa sau identifica abuzurile din cadrul universității, în urma numeroaselor dezvăluiri făcute de studenți sau foști studenți în presă. Toate acestea vor fi incluse în cadrul unui program denumit “Politici de conduită”.

Ultimul caz și cel mai cunoscut este cel al profesorului Puiu Șerban, publicat de Cultura la dubă. În urma declarațiilor făcute în spațiul public, acesta va fi audiat de Comisia de Etică.

Prima măsură luată de UNATC este cererea unui audit extern făcut de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse pentru Femei și Bărbați.

“Invităm o instituție cu expertiză și experiență în acest domeniu, pentru a putea construi, legal și dialogal, în funcție de rezultatele acestui audit, un cadru mai bun de norme și practici academice.”, se arată în comunicatul transmis.

UNATC promite și că va prezenta în cadrul unei întâlniri cu studenții, care va avea loc pe 20 octombrie, o nouă variantă a Codului de Etică, ce urmează a fi supusă dezbaterii.

“Evenimentele petrecute în ultima vreme au demonstrat că unele dintre aceste norme, principii și dispoziții din codul de etică și deontologie universitară al UNATC necesită o reformă, în special în sensul detalierii noțiunilor de „hărțuire”, „hărțuire sexuală”, „discriminare” și „abuz”, astfel încât acestea să fie simplu de înțeles și, mai departe, de evitat, iar dacă va fi cazul, de sancționat.

Totodată, este necesar să se reglementeze, dintr-o perspectivă etică, situația relațiilor consensuale dintre un student sau o studentă, pe de o parte, și un profesor sau o profesoară, pe de altă parte. 

În cadrul acestei reforme, un accent puternic se va pune pe oferirea de informații exacte cu privire la definițiile legale, dimensiunea și natura faptelor calificate drept „hărțuire”, „hărțuire sexuală”, „discriminare” și „abuz”, precum și pe introducerea unui număr suficient de exemple practice pentru fiecare dintre aceste noțiuni, pornind de la potențiale situații cu care studenții s-ar putea confrunta în mediul universitar artistic. 

În prezent, o echipă multidisciplinară are în lucru revizuirea codului de etică și deontologie universitară în ansamblul său. Forma ce va rezulta va fi prezentată spre dezbatere în cadrul întâlnirii programate la data de 20 octombrie, înainte de discutarea și adoptarea sa în cadrul Senatului universitar.

Într-un interviu acordat publicației noastre în mai 2020, rectorul Liviu Lucaci afirma “Nu ne-am gândit să scriem explicit că relațiile sexuale între profesori și studenți sunt interzise” și promitea încă de atunci revizuirea Codului de Etică.

De asemenea, acesta a precizat că de mai bine de un an și jumătate există o colaborare între instituția pe care o conduce și Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse pentru Femei și Bărbați, cea care ar urma să facă acum auditul extern.

“Nu știu dacă știți sau nu, de mai mult de un an și jumătate lucrăm foarte intens cu Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între bărbați și femei.

Ce înseamnă că lucrați?

Adică avem acțiuni comune, exact pe această conștientizare a egalității de șanse și a eliminării oricăror forme de discriminare.”, a declarat atunci Liviu Lucaci.

Programul Politici de Conduită are momentan caracter work in progress. Pe pagina dedicată, studenții pot găsi momentan un ghid pentru sesizări, contacte către suport juridic sau suport psiho-emoțional, precum și linkuri către site-uri de specialitate, care îi pot ajuta să identifice dacă sunt victima unui abuz și ce măsuri pot lua.

În cadrul programului a fost deschis și un dicționar de termeni, unde sunt explicate din perspectivă juridică noțiunile de abuz, hărțuire sau discriminare.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *