Skip to content

1 din 5 români nu a citit niciodată o carte. #timpulsacitim – o campanie a Asociației Curtea Veche

Asociația Curtea Veche a lansat campania #timpulsăcitim, un răspuns la statisticile îngrijorătoare care arată că aproximativ 50% dintre români nu au citit nicio carte în ultimul an.

Potrivit cifrelor oficiale, România ocupă ultimul loc în Europa din punct de vedere al cărților citite anual, iar un român din doi recunoaște că în ultimul an nu a lecturat nicio carte.

 Mai mult, unul din cinci români confirmă că nu a citit niciodată o carte întreagă, cel mai des întâlnit motiv invocat fiind lipsa timpului. De asemenea, timpul mediu alocat lecturii zilnice ne plasează în penultima poziție în clasamentul european, cu 5 minute acordate zilnic cititului. În plus, numai 4% dintre români citesc zilnic și mai puțin de 10% citesc o dată pe lună.

Astfel, Asociația Curtea Veche își propune să aducă o îmbunătățire acestor statistici îngrijorătoare, provocând liderii de opinie ai României și unii dintre cei mai ocupați oameni la lectură. Președintele României Klaus Iohannis, Președintele Asociației Curtea Veche Iren Arsene Mate, mai mulți oameni de cultură, antreprenori, sportivi și nu numai au acceptat să se lase filmați în momentele pe care le dedică lecturii.

Statistici privind cititul în România
sursa: Asociația Curtea Veche
Statistici privind cititul în România
sursa: Asociația Curtea Veche

Toți cei implicați în campanie vor posta în cadrul campaniei materiale video în care apar citind un paragraf dintr-o carte preferată, motivând alegerea făcută și impactul pe care îl au cărțile în viețile lor. Aceste materiale video sunt disponibile pe site-ul www.timpulsacitim.ro, care va găzdui campania. Totodată, acestea vor apărea într-o carte dedicată inițiativei, un instrument motivațional care susține lectura pe termen lung. Cartea va fi pusă în vânzare la finalul acestui an, iar încasările vor fi redirecționate pentru facilitarea accesului la cărți copiilor din medii defavorizate.

Sursa: Asociația Curtea Veche

Nu trebuie, însă, să ne scape din vedere că această demers a fost lansat în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, care vor avea loc în luna noiembrie.

Nu întâmplator, campania a debutat cu Klaus Iohannis în prim plan, președintele având o legătură mai veche cu Editura Curtea Veche, care i-a și publicat cărțile “Pas cu Pas”, “Primul pas” și “EU.RO”.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “1 din 5 români nu a citit niciodată o carte. #timpulsacitim – o campanie a Asociației Curtea Veche”

  1. Cei 1 din 5 romani care nu au citit nicio carte semi analfabeti. Sunt victima unui sistem educational ce lucreaza numai cu elevii silitori si ignora cei care nu au acelasi start de acasa. Sunt victima invatatorilor care prefera comoditatea si sa stea langa copilul care deja stie sa citeasca decat sa stea si cu cei care nu au avut de la cine sa invete sa citeasca pt ca acasa niciun parinte nu stie sa citeasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *