Povestea Alinei Șerban, actrița anului în Germania: “Am dat de ultimul prag al sărăciei. Școala m-a salvat.”

Alina Șerban a primit pe 11 septembrie 2020 Premiul pentru cea mai bună actriță, din partea Uniunii Actorilor din Germania, în cadrul unei gale care a avut loc la Berlin. Recunoștința breslei din Germania vine după rolul Ali, din filmul Gipsy Queen. Alina dă viață personajului Ali, o mamă singură de etnie romă, care ajunge să boxeze.

Știrea s-a răspândit rapid în mediul online, atât în Romania, cât și în Germania, mai ales că Alina a vorbit chiar pe scenă despre dificultățile prin care a trecut pe când era copil, în România. De altfel, întregul său discurs a fost unul emoționant.

Într-un interviu pe care l-am realizat cu Alina Șerban în 2019, pentru Edupedu.ro, Alina a povestit despre puterea extraordinară a educației, de a schimba destine.

“E incuantificabil să spun cum m-a ajutat pe mine școala. Faptul că eu astăzi practic o meserie pe care am învățat-o la școală, asta spune tot.”

Alina Șerban, actriță

Deși familia sa a întâmpinat multe dificultăți, Alina nu a abandonat niciodată școala, mama sa fiind cea care a insistat pentru educație.

În prezent, actrița luptă împotriva discriminării și se folosește de puterea artei pentru a vorbi despre perioada istorică în care romii au fost slavi în România. Alina Șerban este și prima regizoare de origine romă din România.

“Când eu stăteam într-o casă de chirpici și primisem un ordin de evacuare, când vedeam șobolani în casă, în același timp colegii mei de școală vobeau despre ce o să primească ei dacă iau bac-ul.”

Alina Șerban, actriță

Citiți aici interviul cu Alina Șerban.

Trailerul filmului Gipsy queen

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *