foto: Victor Boldâr, “Ultimul concert”, 1977
Nicu Covaci, fondatorul legendarei trupe Phoenix a murit. Avea 77 de ani și în luna martie fusese operat pe creier la Spitalul Județean Timișoara. Anunțul a fost făcut pe pagina sa oficială de facebook și a fost confirmat de directorul spitalului.
“De azi ne-asteaptā, Dincolo,
Cel Ce Ne-a Dat Nume.
Prin TOT ce ne-a lāsat Mostenire,
Pururi,
NEMURITOR!”, au scris cei care îi administrează pagina de artist.
“Drum lin, Nicu Covaci. Regrete imense”, a reacționat la scurt timp și fostul membru al trupei Phoenix, Mircea Baniciu.
Născut la Timișoara pe 19 aprilie 1947, a studiat încă din copilărie chitara, pictura, a învățat să cânte la acordeon și la muzicuță, a avut înclinație către limbi străine, dar și-a perfecționat studiile în arte plastice, atât la liceu, cât și la facultate.
În 1962 a fondat tot la Timișoara trupa Phoenix.
Phoenix a fost un fenomen unic în istoria muzicii românești, creând subgenul etno rock, inspirat din folclorul românesc. De-a lungul existenței, formația avut peste 40 de membri.
Nicu Covaci a fost membru fondator, chitarist, compozitor și una dintre vocile emblematice Phoenix. Cealaltă voce legendară a fost Mircea Baniciu, la rândul său chitarist și compozitor. Din epoca de aur au mai făcut parte Ovidiu Lipan Țăndărică (baterie, percuție), Josef Kappl (chitară bas, voce, vioară, blockflöte) și Erlend Krauser (vioară, chitară). Această componență a fost surprinsă într-un reportaj foto superb numit “Ultimul concert”, realizat la Craiova în 1977 de către fotograful Victor Boldâr.
Fotografiile au căpătat o semnificație cu atât mai valoroasă cu cât la scurt timp distanță, 4 dintre membrii formației au părăsit clandestin țara, în ceea ce avea să devină celebra evadare a lor în Germania.
După un plan pus la cale de Nicu Covaci, Kappl, Krauser, Covaci și Țăndărică au părăsit România lui Ceaușescu cu camionul unui prieten al lui Covaci, ascunși în boxele formației, după ce difuzoarele au fost scoase.
Motivul pentru care Mircea Baniciu a rămas în România este neclar și azi. Nu se știe dacă Nicu Covaci nu a dorit să îl includă în plan sau dacă Baniciu a refuzat să plece. Cert este că Mircea Baniciu a rămas în România și a continuat să cânte singur cântecele Phoenix, chiar și dacă asta i-a atras numeroase interogatorii la securitate. Ulterior, în 1992, el a fondat Pasărea Colibri, alături de Florian Pittiș, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici.
De cealaltă parte, membrii care au plecat în Germania au experimentat diverse proiecte muzicale. Violonistul german Mani Neumann s-a alăturat trupei în 1979 și e devenit și el un membru marcant de-a lungul timpului.
În versurile cântecului “În umbra marelui urs (nr. se referă la URSS)“, lansat pe albumul cu același nume în 2000, Nicu Covaci face referirea la perioada petrecută departe de România.
“Am asteptat înfrigurat
În umbra marelui urs, versuri de Nicu Covaci
Să mă întorc ‘napoi,
M-ați judecat, condamnat,
Dar cine sunteți voi? Căci timpul vostru s-a scurs
În umbra marelui urs,
Dar ghearele v-au rămas
În orice-mbrățisare,
Astăzi doare sărutul pe obraz!“
După întoarcerea în România, componența Phoenix s-a schimbat deseori, iar membrii legendari s-au mai reunit pentru câteva concerte aniversare.
Cele mai cunoscute albume din istoria Phoenix sunt Cei ce ne-au dat nume (1972) și Mugur de Fluier (1974). Primul include celebrele cântece Nunta și Balada lui Negru Vodă – probabil cea mai complexă lucrare muzicală din rockul românesc, cu o durată de 14:56 de minute.
Iar pe albumul Mugur de Fluier se regăsesc hiturile Strunga, Andrii Popa sau Mica Țiganiadă.
Unele dintre versurile melodiile Phoenix aparțin poeților Vasile Alecsandri, George Topârceanu sau George Coșbuc. Altele, deși au fost supuse cenzurii, au reușit să păstreze subtilități care făceau trimitere la regimul comunist.
În cea mai recentă formulă, în 2022, trupa era formată din: Nicu Covaci – chitară, vocal, lider, Cristi Gram – chitară, voce, Costin Adam – solist vocal, Flavius Hosu – baterie, Vlady Săteanu – chitară bas, voce, Lavinia Săteanu – vioară.
Ultimul vis al lui Nicu Covaci era să reunească membrii legendari ai trupei într-un concert pe Arena Națională. Acesta fusese anunțat oficial și ar fi trebuit să aibă loc în toamna anului 2022. Nu se știe de ce nu a mai avut loc. Covaci a continuat să cânte până când au apărut problemele de sănătate, în 2024.
Din momentul operației lui Nicu Covaci, toți colegii săi de scenă au transmis mesaje publice de susținere.
Ultimul mare concert Phoenix, cu Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Josef Kappl, Ovidiu Lipan Țăndărică și Mani Neumann, a avut loc acum 19 ani, la Sala Palatului din București.
În urma lui Nicu Covaci va rămâne pentru totdeauna muzica pe care a creat-o alături de colegii săi, muzică ce a dat curaj în vremuri sumbre și a inspirat generații întregi, de la bunici, la părinți, fii și nepoți.
“E dimineață-n zori de zi.
Oamenii văd oamenii.”
Dumnezeu să îl ierte și să-l odihnească în pace! 🕯️
Mulțumim pentru muzică ! 🎸