foto: Victor Boldâr, “Ultimul concert”, 1977
Phoenix va susține în această toamnă un turneu aniversar extraordinar, care va celebra 60 de ani de la înființarea formației care a marcat istoria rockului românesc. Concertele vor avea loc pe stadioane la București, Timișoara și Cluj și îi vor aduce pe aceeași scenă pe membrii legendari ai formației: Nicu Covaci, Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Țăndărică, Josef Kappl și Mani Neumann. Ultimii patru sunt invitați speciali ai evenimentului și se vor alătura formulei actuale a trupei.
Informația a fost confirmată pentru Cultura la dubă de către booking managerul formației.
“Trupa se va reuni doar cadrul acestui turneu aniversar, numit Phoenix 60. Este ceva extraordinar să reunim membrii de aur ai trupei care au scris istoria rockului românesc. Concertul se va desfășura pe durata a aproximativ 3 ore, este un fel de pod în timp în care în prima parte vor cânta cei din trupa veche, după care în a doua jumătate va cânta actuala trupă, iar la sfârșit se va face un fusion între cele două trupe. Vor fi două seturi de instrumente pe scenă.
– Membrii legendari sunt confirmați?
Personal am vorbit cu ei, toți au fost de acord și sunt foarte încântați. Va fi concertul anului. Va fi ceva unic în țară, pe stadioane, ceva ce din păcate, nu se mai întâmplă, ca o trupă românească de rock să cânte pe stadioane. Singura trupă care a făcut asta a fost Phoenix și vrem să readucem acest spirit în memorie.”, a declarat booking managerul trupei pentru Cultura la dubă.
Turneul ar urma să aibă loc între 15 septembrie și 15 octombrie 2022.
Phoenix s-a născut în 1962 la Timișoara și a fost un fenomen unic în istoria muzicii românești, creând subgenul etno rock, inspirat din folclorul românesc. De-a lungul existenței, formația avut peste 40 de membri.
Nicu Covaci este membru fondator, chitarist, compozitor și una dintre vocile emblematice Phoenix. Cealaltă voce legendară a fost Mircea Baniciu, la rândul său chitarist și compozitor. Din epoca de aur au mai făcut parte Ovidiu Lipan Țăndărică (baterie, percuție), Josef Kappl (chitară bas, voce, vioară, blockflöte) și Erlend Krauser (vioară, chitară). Această componență a fost surprinsă într-un reportaj foto superb numit “Ultimul concert”, realizat la Craiova în 1977 de către fotograful Victor Boldâr.
Fotografiile au căpătat o semnificație cu atât mai valoroasă cu cât la scurt timp distanță, 4 dintre membrii formației au părăsit clandestin țara, în ceea ce avea să devină celebra evadare a lor în Germania.
După un plan pus la cale de Nicu Covaci, Kappl, Krauser, Covaci și Țăndărică au părăsit România lui Ceaușescu cu un camionul unui prieten al lui Covaci, ascunși în boxele formației, după ce difuzoarele au fost scoase.
Motivul pentru care Mircea Baniciu a rămas în România este neclar și azi. Nu se știe dacă Nicu Covaci nu a dorit să îl includă în plan sau dacă Baniciu a refuzat să plece. Cert este că Mircea Baniciu a rămas în România și a continuat să cânte singur cântecele Phoenix, chiar și dacă asta i-a atras numeroase interogatorii la securitate. Ulterior, în 1992, el a fondat Pasărea Colibri, alături de Florian Pittiș, Mircea Vintilă și Vlady Cnejevici.
De cealaltă parte, membrii care au plecat în Germania au experimentat diverse proiecte muzicale. Violonistul german Mani Neumann s-a alăturat trupei în 1979 și e devenit și el un membru marcant de-a lungul timpului.
În versurile cântecului “În umbra marelui urs (nr. se referă la URSS)“, lansat pe albumul cu același nume în 2000, Nicu Covaci face referirea la perioada petrecută departe de România.
“Am asteptat înfrigurat
În umbra marelui urs, versuri de Nicu Covaci
Să mă întorc ‘napoi,
M-ați judecat, condamnat,
Dar cine sunteți voi?Căci timpul vostru s-a scurs
În umbra marelui urs,
Dar ghearele v-au rămas
În orice-mbrățisare,
Astăzi doare sărutul pe obraz!“
După întoarcerea în România, componența Phoenix s-a schimbat deseori, iar membrii legendari s-au mai reunit pentru câteva concerte aniversare.
Cele mai cunoscute albume din istoria Phoenix sunt Cei ce ne-au dat nume (1972) și Mugur de Fluier (1974). Primul include celebrele cântece Nunta și Balada lui Negru Vodă – probabil cea mai complexă lucrare muzicală din rockul românesc, cu o durată de 14:56 de minute.
Iar pe albumul Mugur de Fluier se regăsesc hiturile Strunga, Andrii Popa sau Mica Țiganiadă.
Unele dintre versurile melodiile Phoenix aparțin poeților Vasile Alecsandri, George Topârceanu sau George Coșbuc. Altele, deși au fost supuse cenzurii, au reușit să păstreze subtilități care făceau trimitere la regimul comunist.
Actuala trupă este formată din: Nicu Covaci – chitară, vocal, lider, Cristi Gram – chitară, voce, Costin Adam – solist vocal, Flavius Hosu – baterie, Vlady Săteanu – chitară bas, voce, Lavinia Săteanu – vioară.
Asteptam cu sufletul la gura concertul din Timisoara !!!
La cj ,cand?
Multumim , excelenta veste. La bucuresti cand? Cand luam bilete? Nu vreau sa pierd aceasta minune de concert!!! De ce nu s or reuni, ar avea un succes extraordinar asa cum au avut si inainte cand toti tinerii si nu numai erau in extaz cand ii auzeau…Toata lumea ii iubea si ii admira, nimeni nu s a bucurat si nu i a afmirat ca au plecat.
Dublul CANTAFABULE (2.12.1975) de ce nu apare alături de CEI CE NE-AU DAT NUME (13.01.1972) și de MUGUR DE FLUIER (04. 1974)? Vă rugăm completați lista!