Skip to content
Lucrarea Love is in the bin, de Banksy, stabileste un nou record

Lucrarea „Love is in the Bin”, de Banksy, a fost vândută pentru suma record de 25,4 milioane de dolari

foto: Sotheby’s via AP

Lucrarea „Love is in the Bin”, semnată de Banksy, a fost adjudecată contra sumei de 25,4 milioane de dolari, în cadrul unei licitații organizate de Sotheby’s. Cunoscută anterior drept „Girl with the Balloon”, pânza pe jumătate mărunțită a stabilit astfel un nou record pentru artistul britanic, depășind așteptările specialiștilor, care o evaluau la 8,3 milioane de dolari.

Creația și-a câștigat notorietatea în urmă cu trei ani, când Banksy a programat-o să se autodistrugă în timpul unei licitații. Atunci, un concasor ascuns în ramă a mărunțit jumătatea inferioară a pânzei imediat ce aceasta a fost adjudecată, alcătuind un performance menit să critice „mercantilizarea artei”.

Din imaginea fetiței care se întinde spre un balon roșu, în formă de inimă, a rămas neatins numai balonul. Iar asta doar din pricina unei defecțiuni neașteptate, care a făcut ca lucrarea să nu fie distrusă în totalitate. „La repetiții a mers de fiecare dată”, scria atunci Banksy pe site-ul personal.

Anul acesta, în pregătirea noii licitații, Sotheby’s a valorificat la maximum impactul momentului istoric și și-a afișat propriul steag în formă mărunțită. Specialiștii casei de licitații au depus însă eforturi pentru a evita o altă surpriză din partea artistului, cântărind lucrarea și asigurându-se că bateriile concasorului sunt descărcate.

Steagul Sothebys, mărunțit în pregătirea licitației
Steagul casei de licitații Sotheby’s, mărunțit/ foto: Bizzy Arnott

Licitația propriu-zisă a durat circa 10 minute și a atras nouă competitori, care au făcut oferte atât fizic, cât și prin apel telefonic. În final, „Love is in the Bin” i-a revenit unui colecționar privat din Asia. „Lucrarea e încă aici, nu-mi vine să cred”, a glumit Oliver Barker, directorul Sotheby’s, în momentul în care opera a fost adjudecată.

Recordul anterior al artistului britanic fusese atins de lucrarea „Game Changer”, dedicată eforturilor personalului medical în timpul pandemiei de coronavirus. Aceasta a fost vândută în luna martie, pentru suma de 23 milioane de dolari, iar câștigul a fost donat în totalitate organizațiilor din domeniul sănătății.

„Game Changer”, lucrare dedicată de Banksy personalului medical
„Game Changer”, lucrare dedicată de Banksy personalului medical

Banksy este pseudonimul unui artist din Marea Britanie, a cărui identitate rămâne încă neconfirmată. El s-a făcut cunoscut grație graffiti-urilor subversive, cu teme sociale și politice, pe care le-a realizat pe străzi, ziduri și poduri din întreaga lume.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *