Skip to content
elena stancu

Jurnalista Elena Stancu a câștigat o bursă Pulitzer pentru reportajele din seria “Plecat”

foto: Cosmin Bumbuț

Jurnalista Elena Stancu, co-fondatoare a proiectului independent Teleleu, alături de partenerul său, fotograful Cosmin Bumbuț, este una dintre cele două câștigătoare ale Bursei Persephone Miel, acordată de Centrul Pulitzer.

Elena Stancu va primi o bursă de călătorie în valoare de 5000 de dolari și va participa la un workshop de două zile. Reportajele cu care a convins juriul fac parte din seria Plecat, care documentează viața românilor plecați la muncă în Europa.

Cele trei materiale sunt: “Nu ai ce să muncești în România”, Istoria din câmpurile de căpșuni din Spania este istoria noastră, a românilor” și “Când dă prima zăpadă vine tati meu acasă”.

Cu bursa câștigată, Elena dorește să documenteze efectele Brexitului asupra românilor din Marea Britanie, precum și cum i-a afectat pe aceștia criza coronavirus.

Conform site-ului teleleu.eu, Elena Stancu a lucrat aproape șase ani la revista Marie Claire, unde a fost întâi features editor, apoi redactor-șef adjunct.

La începutul anului 2013, a câștigat premiul III în cadrul programului Balkan Fellowship for Journalistic Excellence cu o investigație despre corupția din sistemul medical românesc, care a fost publicată în The Independent, Der Standard, Neue Zürcher Zeitung şi Süddeutsche.de.

În 2014, a fost finalistă la competiția internațională de jurnalism Kurt Schork Awards, iar în 2016 a fost nominalizată la competiția European Press Prize, categoria Distinguished Writing Award.

De 8 ani, ea și partenerul său, fotograful Cosmin Bumbuț, locuiesc într-o rulotă, călătoresc prin Europa și realizează reportaje despre românii plecați.

În noiembrie 2013, am renunțat la garsoniera închiriată din București, ne-am mutat într-o autorulotă și am plecat teleleu ca să vedem cum trăiește România din afara bulei noastre.

Publicațiile mainstream din România nu erau dispuse să investească timp și resurse în proiecte jurnalistice de lungă durată, pentru care e nevoie de săptămâni sau luni de documentare. Așa că cea mai la îndemână soluție pentru noi a fost să ne mutăm într-o autorulotă și să ne reducem costurile: dormim în mașină și ne cumpărăm mâncare din supermarketuri.” – povestește Elena Stancu pe teleleu.eu

Anul acesta, fragmente din proiectul Teleleu fac parte din expoziția României la Bienala de la Veneția, Fading Borders.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Jurnalista Elena Stancu a câștigat o bursă Pulitzer pentru reportajele din seria “Plecat””

  1. De ce romanul preferă statutul de sluga în casa si in tară lui……!!??? Am fost stăpâniți sute de ani de mai mulți cotropitori. Am platit tributuri pe la toți stăpânitorii. Ne-am corcit cu mulți dintre cotropitori căci am avut si avem femei frumoase si fertile,… și….am ajuns să trăim dezbinați, egoiști, invidioși pe fratele și aproapele nostru fiindcă este mai vrednic și mai deștept ca noi….!!?? …SA-I MOARA CAPRA VECINULUI …cică se zice printre noi în loc să zicem : SA AM SI EU O CAPRA CA A VECINULUI…..!!??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *