Skip to content

Filmul “Meeting Zelensky”, realizat de regizorul André Singer și de actorul american Liev Schreiber, va deschide Astra Film Festival

foto: instragram Liev Schreiber

Astra Film Festival, cel mai longeviv festival de film din România, împlinește anul acesta 30 de ani de existență și aduce publicului, cu această ocazie, o serie de evenimente extraordinare la Sibiu.

Gala de deschidere va avea loc duminica aceasta și va prezenta filmul documentar “Meeting Zelensky”, realizat de actorul și regizorul american Liev Schreiber și de regizorul britanic André Singer în timpul războiului din Ucraina.

Schreiber este și un cunoscut susținător al cauzelor ucrainenilor, fiind ambasador oficial al platformei United24, lansată de președintele Ucrainei pentru strângere de fonduri din întreaga lume.

De la începutul invaziei din Ucraina, Volodimir Zelenski, președintele țării, a devenit întruchiparea liderului care-și însuflețește oamenii să apere ce e al lor. A dat costumul cu cravată pe bluze militărești, a cerut cu îndârjire Occidentului să se implice în ceea ce catalogase anterior drept un război asupra întregii Europe. Filmul dezvăluie povestea președintelui ucrainean, de la actor de divertisment la lider politic internațional, printr-un interviu profund realizat de Liev Schreiber.

Publicul prezent la Sibiu va putea urmări, în premieră, versiunea work in progress a acestui documentar.

După proiecție, co-regizorul Andrè Singer va participa, alături de invitați surpriză, la o discuție moderată de scriitorul Emil Hurezeanu, fost ambassador al României în Germania și actual ambasador în Austria.

André Singer, laureat al premiului Emmy, unul dintre cei mai influenți documentariști din lume, va fi prezentat și în cadrul seriei „Maeștri: O viață în documentar” și va susține un masterclass.

De-a lungul a 5 decenii, ca regizor, producător, producător executiv și commissioning editor, André Singer a creat sute de documentare pentru cinema și televiziune.

La Sibiu, el va vorbi despre felul în care antropologia l-a îndreptat către realizarea de filme documentare, începând cu emblematica serie a postului Granada Television, “Disappearing World”, unde a debutat în calitate de cercetător. Mai multe informații despre programul special „Maeștri: O viață în documentar”, găsiți AICI.

În calitate de regizor și producător executiv, André Singer va arăta modul în care a abordat subiecte dificile, de importanță istorică și profund umană, în documentare de lung metraj, precum “Night Will Fall” (câștigător al premiilor Peabody și Emmy), “The Act of Killing“ (nominalizat la premiile Oscar și câștigător BAFTA) și “The Look of Silence” (nominalizat la premiile Oscar), sau portretul intrigant al ultimului lider al Uniunii Sovietice in “Meeting Gorbachev“, pe care André l-a co-regizat cu Werner Herzog.

Un aspect mai puțin cunoscut este că originile lui André Singer sunt parțial românești, mama sa fiind născută și crescută în Cernăuți, în perioada în care aceasta regiune aparținea României.

„Maeștri: O viață în documentar” este o serie de evenimente live care sărbătorește arta documentarului prin explorarea operei și filosofiei unor realizatori de film legendari care au avut o contribuție majoră în dezvoltarea acestei forme de film.

Seria, găzduită de Astra Film Festival, este creată de Liviu Tipuriță, regizor nominalizat la BAFTA, si le oferă realizatorilor de film și publicului AFF oportunitatea de a întâlni și a dialoga cu cei mai faimoși realizatori de documentar din lume. Este o șansă de a învăța de la cei mai buni din această industrie.

Pe lângă mult așteptata competiție oficială central și est-europeană, festivalul va reuni la Sibiu și cele mai bune filme documentare românești.

În filmul „Amar” work-in-progress (România, Spania, 2023, 137 minute), prezentat în premieră mondială, regizoarea Diana Gavra intră în lumea rețelelor hoților de buzunare care operează de ani de zile în România și în Europa.

În „Memoria clipei” (România, 2023, 61 min), film prezentat la Sibiu în  premieră mondială, regizorul Ovidiu Georgescu poartă spectatorul într-un cătun izolat din Transilvania pentru a cunoaște o fostă învățătoare octogenară, plină de viață.

Regizoarea Carla Teaha prezintă filmul său de debut, universal fascinant al poetei Nora Iuga – „De ce mă chemă Nora când cerul meu e senin”.

Documentarul „Între Revoluții”, regia Vlad Petri, recompensat cu Premiul FIPRESCI -Berlin 2023 și Mențiune specială – ZagrebDox 2023, vorbește despre o prietenie care nu poate fi destrămată, ajungând la problemele profunde ale unor societăți care trec prin schimbări radicale.

Între revoluții, regia Vlad Petri

„Playback” (2023, România, 77 minute), de Iulia Rugină, ilustrează portretul lui Sorin Lupașcu, unul dintre cei mai cunoscuți DJ din România comunistă, care și-a făcut propria coloană sonoră a călătoriei prin viață.

Valentin Rareș-Fogoroș spune, în premieră națională, povestea unui român care are visul de a construi acasă un celebru model de Ferrari, în memoria unuia dintre gemenii care i-au murit la naștere – „Enzo & Mateo”.

Nu va lipsi documentarul lui Alexandru Solomon, “Arsenie, Viața de Apoi”, o proiecție pe care Arhiepiscopia Sibiului a încercat să o cenzureze. După film, publicul este așteptat la o dezbatere în prezența regizorului.

Alexandru Solomon/ foto: facebook Arsenie. Viața de apoi

În cadrul secțiunii Programe speciale, vor fi prezentate o serie de anchete realizate de jurnaliștii de la România, te iubesc, un documentar despre protestele din Sibiu, din 2017, avându-l în rol principal pe scriitorul și protestatarul Radu VancuThink freedom – The catalyst, precum și cel mai nou film documentar realizat de Dumitru BudralaCalea laptelui, o poveste despre transhumanță, un stil de viață pe cale de dispariție.

Calea Laptelui, regia Dumitru Budrala

Ediția de anul acesta continuă să acorde atenție educației cinematografice, prin programul Astra Film Junior, dedicat copiilor și adolescenților.

foto: arhiva Astra Film Junior

De asemenea, va avea loc Workshop Doc, un atelier de film documentar dedicat studenților. 12 participanți vor învăța de la profesioniști din domeniu cum se realizează un film documentar.

Studenții vor lucra în atelier pe baza unor materiale video din arhiva Astra Film Festival. Rezultatele workshop-ului vor fi prezentate la AFF 30, în cadrul unei discuții moderate de regizorul și profesorul Copel Moscu.

Nu în ultimul rând, în Piața Mare din Sibiu două cinemauri tip dome și o instalație imersivă Infinity Mirror Room vor oferi o experiență spectaculoasă a cinematografiei digitale – Concept Art, Augmented Reality. Filmele proiectate în noile spații cinematografice îmbină realitatea virtuală, hologramele, efectele sonore și vizuale, iar toate acestea dau spectatorului impresia că face parte din acțiunea documentarului. 

Domul cinema din Piața Mare, Sibiu/ arhiva Astra Film Festival
Domul cinema din Piața Mare, Sibiu/ arhiva Astra Film Festival

Ediția aniversară Astra Film Festival va avea loc la Sibiu în perioada 15-22 octombrie.  


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *