foto: Arsenie. Viata de apoi
Într-o scrisoare deschisă publicată pe site-ul oficial, adresată reprezentanților Astra Film Festival, Arhiepiscopia Sibiului cere interzicerea proiecțiilor filmului documentar “Arsenie. Viața de apoi”, regizat de Alexandru Solomon, în cadrul celebrului festival internațional de film documentar, desfășurat în luna octombrie în Sibiu, pe motiv că “Batjocorirea Bisericii și a valorilor poporului nostru prin acest film fac ca proiectarea lui în spațiul public, la un festival organizat de instituții ale statului român, să aducă un grav prejudiciu de imagine Bisericii noastre.”
Reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului susțin că filmul este fals încadrat ca documentar și că:
“(…)asistăm la o întoarcere periculoasă la metodele de dezinformare și denigrare consacrate de dictaturile bolșevice. Teoria critică a neomarxismului cultural a pătruns adânc în mass-media românească. Se critică instituțiile fundamentale pe care se bazează ființa poporului nostru, începând cu Biserica, cu familia și cu patria.
În acest demers neomarxist se încadrează și recenta producție cinematografică a regizorului Alexandru Solomon. Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor și valorile lui spirituale. Viața părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare și jignire a mii și mii de credincioși ai Bisericii Ortodoxe.“
Reacția organizatorilor Astra Film Festival nu a întârziat să apară. Aceștia susțin puternic libertatea de exprimare și valorile democratice ale festivalului și ale României.
“Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de bază. Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puțin vreun film din selecția festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tărie într-o societate deschisă în care se poate discuta liber despre orice.
Cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, înseamnă cenzură, este neconstituțională (vezi Art. 29, referitor la libertatea conștiinței și Art. 30, referitor la libertatea de exprimare) și, nu în ultimă instanță, atentează la dreptul și libertatea publicului de a viziona un film.
Astra Film Festival respectă inclusiv punctul de vedere al celor care critică filmul “Arsenie. Viața de apoi”. Oricine are dreptul să critice orice, inclusiv un film din selecția festivalului. De aceea, fiecare film din programul AFF este urmat de dialoguri între realizatori și public. De aceea, vom organiza o dezbatere și după proiecția acestui film, la care am invitat să participe inclusiv reprezentanți ai Mitropoliei Ardealului.”, se arată în comunicatul Astra Film Festival.
Într-o reacție pentru Cultura la dubă, regizorul Alexandru Solomon răspunde scrisorii Arhiepiscopiei:
“Nu știu dacă e terenul Bisericii Ortodoxe să se pronunțe asupra genului unui film. Argumentul lor este că am ales niște oameni, ori orice film documentar face o selecție de personaje, indiferent cât de observațional este sau asumat politic. Nu e ceva nemaivăzut.
Filmul se sprijină pe niște documente despre care în scrisoare se zice că n-ar reprezenta realitatea.
– Documente din arhivele CNSAS, nu?
– Da, și din alte surse. E o muncă de cercetare pe care am făcut-o și baza filmului e documentarea. În plus, inclusiv în momentele de înscenare ficțională a unor miracole sau tablouri din viața lui Arsenie Boca, eu creez cadrul, dar îl observăm cu mijloace documentare, e tot observație, pe un cadru ficționalizat.
– Vă surprinde că în 2023 se mai întâmplă asta, că Biserica Ortodoxă cere unui festival de film interzicerea unei proiecții?
– Mă surprinde și nu mă surprinde. Cred că în ultima vreme au fost multe reacții din partea bisericii împotriva unor manifestări culturale. E un soi de a încercare de a controla spațiul cultural, pe care biserica crede că are un fel de întâietate, de posibil monopol, că tot ce e spiritual ar cădea în sarcina lor.
– În perioada filmărilor ați avut ceva conflicte cu ei? Înțeleg că ați încercat să filmați și la mormântul lui Arsenie Boca, dar nu ați primit aprobare.
– Da, au fost lucruri pozitive și negative. La mormânt, la Mănăstirea Prislop, nu am primit acces, dar la Mănăstirea Sâmbăta am primit, la Biserica Drăgănescu nu am primit acces și tot așa. De la caz la caz, au fost reacții diferite. De altfel, ei și spun că am solicitat într-un mod nesincer accesul la Mănăstirea Sâmbăta. Dar, practic, și citatul pe care îl dau ei din solicitare, arată exact ce am făcut, că vom aduce 20 de pelerini pe care i-am ales în urma unui proces de casting și e un film despre Arsenie Boca.
Mi se pare că e de salutat poziția festivalului, în primul rând. Știm cu toții cât de greu e să reziști ca eveniment cultural, în care depinzi de autorități publice, de politicieni care îș fac griji că se pun rău cu biserica, mai ales în an pre-electoral. Festivalul își asumă ceva foarte curajos.
– Astra Film Festival a lansat și o invitație la dezbatere. Sunteți deschis să participați, alături de reprezentanții bisericii?
– Nu doar că sunt deschis, dar mi-o doresc. Și noi am lansat invitații către Patriarhie la premiera filmului în București. Ideea unei dezbateri după proiecția de la Sibiu, am discutat-o demult cu cei de la festival.”, a declarat regizorul filmului Arsenie. Viața de apoi pentru Cultura la dubă.
Alexandru Solomon este unul dintre cei mai importanți regizori de filme documentare din România. Cel mai recent film al său, Arsenie. Viața de apoi, a fost proiectat în premieră în țara noastră la TIFF 2023, cu sala plină.
Premiera internațională a avut loc în această vară la Karlovy Vary, pelicula fiind inclusă în competiția “Proxima” a celei de-a 57-a ediții a prestigiosului eveniment.
Filmul lui Alexandru Solomon merge pe urmele lui Arsenie Boca, într-un pelerinaj pus în scenă. Pelerinii și regizorul refac presupusele miracole atribuite părintelui, le dezbat și se confesează. Prin ochii credincioșilor, observați de un regizor sceptic, filmul surprinde cum se reflectă societatea românească în imaginea acestui om care urmează
să fie canonizat.
„În miezul frustrărilor noastre, privirea hipnotică a unui călugăr mort de mai bine de trei decenii ne promite o lume mai bună. O lume dezamăgită, care și-a pierdut încrederea în orice, așteaptă de la acest viitor sfânt miracolul unor schimbări care nu s-au mai petrecut.
Legenda părintelui Arsenie Boca umple golul lăsat de deziluziile ultimilor 30 de ani. După o viață mai degrabă obișnuită pentru timpurile în care a trăit, Arsenie Boca se bucură de o viață de apoi ieșită din comun, devenind nu numai o figură salvatoare pentru milioane de oameni sau un brand omniprezent, ci și o icoană a
timpurilor frământate pe care le trăim”, spune Alexandru Solomon.
Posterul de lansare a filmului a fost realizat de SADDO, artist contemporan de origine română, stabilit în prezent la București.
Producătorii filmului sunt Ada Solomon, Diana Caravia, Adrien Chef și Paul Thiltges. Imaginea este semnată de Tudor Platon și Marius Beșu, montajul, de Cătălin Cristuțiu și Sophie Reiter.
Pingback: Rapport de presse : La gestion de l'urbanisme à la mairie de Chirica et le favori Liviu Voinea pour la direction d'ASF. Les locomotives CFR Marfă prises en charge par Remat, une maison d'hôtes et la présence d'Ukrainiens. Aninoasa
Pingback: Filmul "Meeting Zelensky", realizat de regizorul André Singer și de actorul american Liev Schreiber, va deschide Astra Film Festival - Cultura la dubă
Pingback: Tudor Giurgiu, regizorul filmului Libertate: "Publicul de multiplex ar veni la astfel de filme, dar trebuie să investești în promovare." - Cultura la dubă