Zilele acestea, datorită reușitei unui nou film românesc la un festival internațional, mai mulți ochi se îndreptă înspre cinematografia românească. Filmul “Crai Nou / Blue Moon” regizat de Alina Grigore și premiat cu marele trofeu la San Sebastian, nu este momentan în cinematografe. Pentru acesta, va trebui să mai avem răbdare.
În schimb, selecția de filme românești bune disponibile în cinematografe este deja generoasă și merită atenția noastră, mai ales că vremurile pe care le trăim sunt incerte, iar sălile pot fi închise de la o zi la alta.
Ma jos vă prezentăm recomandările noastre. Sunt filme premiate la festivaluri internaționale, unele dintre ele reprezintă debutul unor regizori, iar altele sunt revenirile unor cineaști români deja consacrați. În orice caz, dacă ținem cont de bucuria pe care o avem atunci când un film românesc câștigă un trofeu important, un bilet la cinematograf e un preț mic pe care îl plătim pentru a sprijini cinematografia autohtonă.
Câmp de maci – regia Eugen Jebeleanu, disponibil în rețeaua Cinemacity
Sinopsis: Realizat după un scenariu de Ioana Moraru, filmul prezintă o zi din viața lui Cristi (Conrad Mericoffer), un tânăr jandarm din București. În timpul unei vizite scurte a lui Hadi (Radouan Leflahi), bărbatul cu care are o relație la distanță, Cristi și colegii lui participă la o intervenție într-un cinematograf din centru, unde o serie de protestatari sabotează proiecția unui film LGBTQ+. În mijlocul scandalului din cinema, o relație pasageră din trecut cu un alt bărbat revine în prezent, amenințându-i stabilitatea profesională și personală.
Filmul a cîștigat premiul pentru cea mai bună regie și premiul publicului la TIFF anul acesta.
Malmkrog – regia Cristi Puiu, disponibil în cinematografe din 1 octombrie
Sinopsis: E sfârșit de decembrie, iar la conacul familiei Apafi câțiva aristocrați s-au întâlnit pentru a petrece Crăciunul împreună.
E sfârșit de decembrie, și un demon neștiut pare a fi pus stăpânire pe lume.
Filmul lui Cristi Puiu a avut parte de numeroase proiecții speciale și selecții la festivaluri de film, astfel că această lansare oficială în cinematografe nu reprezintă ceva inedit pentru cei care și-au dorit să îl vadă – au avut ocazia. În schimb, publicul larg va avea ocazia, începând cu 1 octombrie, să vadă Malmkrog.
P.S.: Pentru curioși, Malmkrog este numele în germană al localității din film, Mălâncrav, din județul Sibiu.
Otto Barbarul – regia Ruxandra Ghițescu, Disponibil la Happy Cinema
Sinopsis: Otto Barbarul ne face cunoștință cu un adolescent punk, în vârstă de 17 ani, ce se confruntă cu pierderea iubitei sale. Acesta devine captiv într-un cerc vicios creat de părinți, bunicul său bătrân, mama iubitei sale și ancheta derulată de serviciile sociale. Pentru a supraviețui, Otto trebuie să-și înfrunte sentimentele și vinovăția.
FIlmul este câștigătorul Premiului Zilelelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, la TIFF 2021.
Casa cu păpuși, regia Tudor Platon, disponibil la Happy Cinema și Cinema Elvire Popesco
Sinopsis: Documentarul Casa cu Păpuși este o incursiune într-un univers special: vacanța anuală a unor femei de 70 de ani. Departe de bărbați și de lumea dezlănțuită, Cica, Nana și prietenele lor se izolează voluntar într-o vilă de pe Valea Oltului. Împreună, împletesc pofta de viață cu amintirile, melancolia cu veselia, bârfele cu bancurile. Totul pentru a întreține iluzia că pentru ele timpul nu a trecut și că sunt aceleași fete tinere, frumoase și îndrăgostite din urmă cu 50 de ani.
Retrospectiva Anonimul – 28 septembrie – 3 octombrie – Arcub și Cinema Elvire Popesco
În cadrul acestei retrospective, aveți ocazia de a vedea câteva filme românești, dar nu numai:
Neidentificat – regia Bogdan George Apetri, câștigătorul Trofeului ANONIMUL
Sinopsis: În timp ce traversează o perioadă dificilă în viața personală, polițistul Florin Iespas (Bogdan Farcaș) devine obsedat de un posibil caz de incendiere, rămas nerezolvat, în urma căruia au rezultat două victime. Convins că Bănel (Dragoș Dumitru), un tânăr de etnie rromă, este implicat în tragedie, încearcă să construiască un caz împotriva lui, jucându-se deloc discret cu limita dintre etica profesională și abuzul de putere. Lucrurile iau însă o turnură neașteptată, atunci când mai multe detalii din viața lui Florin ies la iveală.
Scurtmetrajele din competiția românească, inclusiv DATORIA, comedia regizată de Andrei Redinciuc care a primit premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc
Întregalde – regia Radu Muntean
Sinopsis: Trei prieteni se află într-o excursie umanitară de sfârșit de an.
Călătorind într-un jeep pe drumurile de munte neasfaltate ale satului Întregalde, întâlnesc un bătrân singur pe care încearcă să-l ajute să ajungă la gaterul unde pretinde că lucrează.
Când mașina lor rămâne blocată într-un șanț în pădure, gaterul se dovedește a fi abandonat și sunt nevoiți să petreacă noaptea împreună cu bătrânul senil, ideile lor despre empatie și generozitate încep să fie puse la îndoială.
Sperăm ca din ce în ce mai mulți ochi să se îndrepte înspre cinematografia românească, chiar și atunci când nu câștigă vreun premiu la un festival internațional.