Skip to content

Filme pe care le poți face cadou de Crăciun

Bad Unicorn, distribuitor de filme în România, anunță o inițiativă inedită, prin care cumpărătorii pot dărui filme de Crăciun. Astfel, cumpărătorul face cadou nu un obiect, ci o experiență culturală și susține industria de film, grav afectată de criza Covid.

17 producții sunt disponibile în cadrul acestei oferte, cele mai multe dintre ele premiate la festivaluri importante din întreaga lume: Another Round (2020), On Body and Soul (2017), Corpus Christi (2019), Utoya: July 22 (2018), Amanda (2018), Babyteeth (2019), Dovlatov (2018), Falling (2020), God exists, Her Name is Petrunya (2019), God’s Own Country (2017), Mo (2019), Pororoca (2017), The Guilty (2021), The Nest (2020), The Workshop (2017), System Crasher (2019), Birds of Passage (2018).

Iată 5 recomandări Cultura la dubă:

Another Round

Dacă aveți prieteni care nu au văzut încă acest film, atunci merită să le faceți cadou aceste bilete și poate chiar să îl urmăriți în gască. E un film despre prietenie, despre bucuria de a trăi, dar și despre singurătate, dependențe sau eșecuri.

“Ideile sunt incontrolabile, ele vin către tine, nu le poţi planifica, nu iei ideile, ci ele vin, e ca atunci când te îndrăgosteşti, nu poţi controla asta, şi despre toate astea este filmul meu, despre lucrurile pe care nu le poţi avea tot timpul sub control.”, spunea regizorul Thomas Vinterberg despre Another Round, filmul cu care a câștigat numeroase premii importante, printre care Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, Premiul BAFTA, Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cel mai bun regizor și cel mai bun actor – Mads Mikkelsen.

Pororoca

Este unul dintre cele mai bune filme românești ale ultimilor ani, care i-a adus actorului Bogdan Dumitrache multiple premii și nominalizări, printre care premiul pentru cel mai bun actor la San Sebastian.

Regizorul Constantin Popescu pune spectatorul în fața unui caz tulburător: dispariția unei fetițe și lupta familiei pentru găsirea ei. Finalul este cu totul neașteptat și memorabil. E drept, nu e o poveste pe care cineva ar vrea să o vadă de Crăciun, mai ales dacă are copii mici în familie, însă dacă aveți cunoștințe care iubesc cinematografia și apreciază filmele puternice, atunci acesta este unul dintre cele care merită văzute.

On Body and Soul

Câștigător al Ursului de Aur de la Berlin și nominalizat la Oscar, filmul este de o sensibilitate aparte. Spune o poveste bizară de dragoste, între o femeie și un bărbat, colegi de lucru într-un abator.

Cele două personaje timide descoperă că au același vis în fiecare noapte. Ceea ce părea să fie o întâmplare se transformă într-o frumoasă poveste despre emoție și iubire dar, mai ales, despre doi oameni care învață să-și exprime adevăratele sentimente, în ciuda barierelor pe care și le-au impus ei înșiși.

De Crăciun, poate fi un cadou potrivit pentru persoane mai introvertite sau pentru cei care au nevoie de speranța că vor (re)descoperi iubirea atunci când se așteaptă mai puțin.

Babyteeth

Babyteeth: Prima iubire este filmul de debut al regizoarei australiene Shannon Murphy și a avut premiera mondială în competiția oficială a Festivalului de Film de la Veneția. În România a câștigat Trofeul Transilvania la TIFF 2020 și Premiul Publicului pentru Cel mai bun film din competiție.

În centrul poveștii se află Milla, o adolescentă de 16 ani – un rol interpretat minunat de actrița Eliza Scanlen.

Milla, fiica unui psihiatru și a unei pianiste care se confruntă cu instabilitatea emoțională și psihică, se îndrăgostește de băiatul rău, pe care nu și l-ar dori niciun părinte pentru fata lui. Moses (interpretat de Toby Wallace) are 23 de ani, e dependent de droguri și locuiește pe străzi, după ce familia sa l-a gonit de acasă.

Din iubire pentru Milla, bolnavă de cancer, părinții îl invită pe Moses în sânul familiei, pentru a-i oferi Millei o formă de iubire pe care ei nu i-o pot da și pe care Milla nu mai are timp să o cunoască mai târziu.

E un film cu adevărat emoționant, potrivit pentru adolescenți și tineri, dar și pentru adulții nostalgici care vor să își reamintească fiorii tinereții.

God exists, Her Name is Petrunya

În limba română, titlul a fost tradus astfel:  “Dumnezeu există și numele lui e Petrunija”. Filmul spune povestea unei femei care prinde întâmplător crucea aruncată de preot în apa rece de Bobotează. Aceasta e supusă apoi unor abuzuri ale comunității locale, ale bisericii ortodoxe și ale poliției, pentru a returna crucea bisericii, participarea ei la tradiția de Bobotează fiind considerată o blasfemie.

Filmul a câștigat în 2019 premiul LUX al Parlamentului European. Partea și mai interesantă este că o poveste similară a avut loc în România în 2020, după apariția filmului.

Cultura la dubă a scris despre acel caz AICI.

Cele 17 filme disponibile pentru cadoul de Crăciun pot fi găsite AICI. Biletele pot fi achiziționate individual sau în pachete de 5 bilete.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *