Skip to content
Gianina Cărbunariu

Epoca gândirii de Piatra. Editorial Gianina Cărbunariu

foto: Riccardo Frati

Un scandal pe marginea unor lucruri care nu există în realitate (limbaj vulgar într-un spectacol de teatru pentru tineri) a fost întrerupt sâmbătă seara de realitatea însăși, de o tragedie care este un efect direct al precarității sistemului medical din România.

Sunt manager al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț din anul 2017.

Joia trecută am prezentat unei comisii formate din profesioniști în domeniu și reprezentanți ai autorității finanțatoare planul meu de management pentru următorul mandat, pe direcția începută acum 3 ani: TT – CO-Laborator de creație – comunitate, colaborare, contemporan, co-producție națională și internațională.

Sunt născută în Piatra Neamț și, adolescentă fiind, am descoperit teatrul mergând să văd spectacolele Teatrului Tineretului, un teatru cu o impresionată tradiție a inovației și a experimentului, mai ales în anii ’70 și ’80.

M-am hotărât să candidez la postul de manager pentru că am considerat că a conduce un teatru presupune asumarea unei misiuni sociale și artistice.

Ceea ce s-a întâmplat zilele astea m-a surprins prin agresivitatea felului în care informații false au fost rostogolite în spațiul public de presă, de organizații conservatoare și de anumiți politicieni, fără niciun fel de discernământ din partea autorităților și fără niciun fel de respect față de spectatori, care s-au putut convinge singuri de impostura acestui demers.

Cred că trebuie să nu cedăm acestor presiuni și să apărăm această instituție de cultură ca spațiu liber de gândire și de exprimare. Ce s-a întâmplat și se întâmplă aici nu este un eveniment local, consecințele pot fi grave și privesc întregul mediu artistic românesc, amenințat de imixtiunea politicului și a unor grupuri conservatoare radicale.

Povestea unui scandal local, care vorbește, de fapt, despre probleme naționale

Scandalul a fost declanșat de publicarea pe un site de știri din Piatra Neamț, cu două zile înainte de premiera spectacolului “98% Decizia corectă”, regizat de Elena Morar, a unui fragment de două pagini din scenariul scris de Andreea Tănase. Cele două pagini care conțineau o scenă de bullying erau, evident, prezentate în afara oricărui context.

Imagine din spectacolul 98% Decizia Corectă
Imagine din spectacolul 98% Decizia Corectă

Informațiile din ziarul nemțean au fost preluate ca atare de site-ul Coaliției pentru Familie și de alte publicații naționale, printre care și “Adevărul”, fără a se solicita un punct de vedere din partea Teatrului Tineretului.

Între timp, Asociația Alianța Părinților (cu sediul în București) a depus o sesizare la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, în care își exprimă indignarea pentru faptul că Teatrul Tineretului promovează “valori occidentale”.

Conform Vice, Asociația Alianța Părinților face parte din Platforma Împreună, unde s-a regrupat Coaliția pentru Familie după eșecul referendumului pentru redefinirea familiei.

În articolul apărut duminică în Libertatea, conform discuției cu doamna Mihaela Nichifor, președinta Asociației Părinților din județul Neamț (care susține că nu are legătură cu Alianța Părinților), “Teatrul Tineretului a făcut întotdeauna spectacole care au avut un impact pozitiv asupra tinerilor.”

De altfel, comentariile și postările părinților care au vizionat spectacolul sunt departe de opiniile exprimate de Alianța Părinților și subliniază necesitatea abordării artistice a unor astfel de teme precum cea din spectacolul “98% Decizia corectă”.

Inspectorul general al ISJ Neamț a ieșit cu o declarație publică joi după-amiază, însă nu pe site-ul ISJ, ci în acel ziar local care publicase știrea despre “limbajul necorespunzător” cu o zi înainte.

Din declarație aflăm că Inspectoratul nu va permite difuzarea spectacolului către elevii din liceele partenere în proiect.

Teatrul Tineretului a prezentat, tot joi, un punct de vedere și a decis difuzarea online a spectacolului către publicul larg, pentru ca acesta să își formeze o opinie în ceea ce privește valoarea artistică și educațională a spectacolului, precum și în ceea ce privește acuzele referitoare la “limbajul necorespunzător”.

Toți cei care au vizionat au putut vedea că nu există limbaj explicit în spectacol și că tema și mijloacele artistice prin care aceasta este explorată nu pot fi acuzate de “vulgaritate” și de “senzaționalism”.

Începând de joi, reprezentanți ai PNL Neamț, în frunte cu tânărul primar Andrei Carabelea, proaspăt ales în funcție, au reacționat pe paginile lor de FB, fără să fi vizionat în prealabil spectacolul.

“Este un scandal care ne afectează orașul, renumele, mândria. Nu îmi doresc ca orașul nostru să fie cunoscut drept un element de bază al vulgarității și al culturii împachetate în senzaționalism.”

Andrei Carabelea, primarul orașului Piatra Neamț

Domnul primar Carabelea a recunoscut chiar că nu a vizionat spectacolul, la o zi după ce acesta a fost pus la dispoziția publicului larg de către teatru, ci a ales să reacționeze în funcție de ceea ce a citit în presă. 

Pentru simplul fapt că Teatrul Tineretului este în subordinea Consiliului Județean, condus de un alt partid, primarul și colegii săi din PNL au politizat întreaga situație, propunînd chiar să ofere “sprijin”  managerului :

“Dacă actuala conducere a teatrului a rămas fără idei, îi invit să ne consultăm. Vom chema toți artiștii orașului, oamenii de cultură, pasionații de lectură și teatru. Vă chem alături, oameni buni! Împreună am pus stop imposturii, nepăsării și comodității.” 

Este evident pentru oricine că un astfel de “sprijin” reprezintă, conform legii, cenzură.

Astăzi, luni 16 noiembrie, Asociația Alianța Părinților a depus la Consiliul Județean Neamț o scrisoare prin care i se solicită autorității să ia măsuri și chiar să destituie din funcție managerul Teatrului Tineretului.

Despre ce este vorba, totuși, în spectacol și în proiectul #safespoTT derulat pe parcursul a doi ani de Teatrul Tineretului?

Spectacolul invită la dialog pe o temă de actualitate, o temă delicată și dureroasă în același timp: România este pe primul loc în UE la numărul de sarcini nedorite în rândul minorelor.

La această temă se adaugă și altele: bullying-ul în școli, lipsa educației sexuale, tentația de a întoarce capul de la realitate și a ne refugia în clișee și prejudecăți.

“Proiectele dedicate publicului tânăr în ultimii trei ani au propus teme care fac parte din realitatea cu care se confruntă adolescenții: consumul de droguri, bullying-ul, efectele mediului virtual asupra comportamentului tinerilor.”

Gianina Cărbunariu, managerul Teatrului Tineretului

Spectacolul “98% Decizia Corectă”, regizat de Elena Morar, face, așadar, parte dintr-o direcție curatorială ce presupune atragerea tinerilor spectatori în sălile de teatru și formarea publicului de mâine.

La fel ca și în cazul altor producții din proiect, adolescenții au însoțit spectacolul începând cu etapa jurizării textelor câștigătoare, au fost prezenți în calitate de asistenți la repetiții, au contribuit la promovarea spectacolelor și la diseminarea informațiilor despre activitățile teatrului.

În cadrul proiectelor educaționale, Teatrul Tineretului a avut întotdeauna o relație deschisă cu liceele partenere, cărora le-am oferit reprezentații gratuite și ocazia dialogului cu echipa artistică, precum și cu psihologi și sociologi.

Tot acest scandal în care Teatrul Tineretului a fost târât de organizații conservatoare și politicieni aflați în goana după voturi, a avut, totuși, și o parte pozitivă: reacția comunității de spectatori de toate vârstele din Neamț, precum și reacția unor cunoscuți artiști, jurnaliști și activiști, care și-au exprimat dezaprobarea față de astfel de derapaje în spațiul public. 

În numele Teatrului Tineretului și al echipei artistice, le mulțumesc frumos și cred că a apăra o instituție de cultură de fundamentalism și de orice încercare de politizare a situației reprezintă în acest moment, în contextul a ceea ce se întâmplă la nivel global, un gest de apărare a normalității și a libertății de creație, de gândire și de exprimare. 


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

2 thoughts on “Epoca gândirii de Piatra. Editorial Gianina Cărbunariu”

  1. Am vazut acesta piesa on -line si nu pot decat sa le multumesc scenaristului si regizorului pentru aceasta realizare. Cred ca “98% Decizia corectă” va avea un impact semnificativ asupra publicului tanar. Este o drama reala a zilelor noastre si cred ca va avea si un rol educational important, pe langa cel artistic interpretat extraordinar de catre toti actorii. Singura “problema”, daca pot spune asa, este masca purtata de actori, care mutileaza efectiv arta teatrului, insa aceasta este realitatea sanitara care ne forteaza sa luam astfel de masuri. Mai mult, cosider ca piesa ar trebui vizionata de cat mai multi tineri din toate zonele tarii, printr-un acces mai facil in mediul on line. Internetul nu poate fi cenzurat si reprezinta principala cale de informare. Sunt convins ca piesa ar veni ca o gura de oxigen pentru mii de adolescenti romani. Mai mult, piesa se termina intr-un mod foarte optismist. Intr-un fel, cred ca piesa are asupra publicului acelasi impact pe care l-a avut filmul “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” al lui Mungiu, doar ca la alta scara. N-ar fi rau sa fie facut chiar si un film dupa aceasta piesa. Bravo! Felicitari pentru punerea in scena! Cred ca societatea romaneasca va putea fi schimbata doar prin arta.

  2. Pingback: Un teatru tânăr într-un stat îmbătrânit - Cultura la dubă

Comments are closed.