Skip to content

După 2 ani și jumătate de pandemie, guvernul a aprobat azi o schemă de ajutor pentru sectorul cultural

foto: Guvernul României

Guvernul Ciucă a aprobat azi memorandumul Ministerului Culturii pentru sprijinirea operatorilor culturali a căror activitate a fost afectată de pandemia SARS-CoV-2, sub numele de schemă de ajutor de minimis.

Aceasta este dedicată sectorului cultural independent și are un buget de 140.000.000 lei, ceea ce reprezintă aproximativ 28 de miloane de euro, cu 70 de milioane de euro mai puțin decât promisiunea inițială făcută de guvernul Orban în noiembrie 2020.

În tot acest timp au avut loc nenumărate runde de discuții între Ministerul Culturii și sectorul cultural, în încercarea de a găsi formula optimă de sprijin. Din păcate, unele entități culturale au fost nevoite să își oprească activitatea din cauza crizei provocate de Covid 19, iar acest ajutor vine prea târziu.

Potrivit Ministerului Culturii, schema de ajutor de minimis ar trebui să vină în sprijinul a aproximativ 6.000 de operatori culturali, valoarea grantului acordat fiind de maximum 200.000 euro/entitate. 

Schema are ca prioritate achitarea datoriilor la stat, astfel încât o bună parte din suma alocată se va întoarce tot la bugetul de stat.

“Beneficiarul își va achita cu prioritate obligaţiile fiscale restante şi alte creanţe bugetare administrate de organul fiscal central, existente la momentul acordării grantului, contribuind astfel la eficientizarea colectării veniturilor bugetare.

În perioada următoare, Ministerul Culturii va operaționaliza schema de ajutor de minimis în vederea depunerii solicitărilor de finanțare de către operatorii culturali, iar intervalul de valabilitate va fi de la data intrării în vigoare a Ordinului Ministrului Culturii de aprobare a prezentei Scheme până la data de 30 iunie 2023. 

Data până la care se vor efectua plățile ajutorului de minimis este cel târziu 31 decembrie 2023.”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

În noiembrie 2020, guvernul Orban, în frunte cu vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, promitea într-o conferință de presă alocarea a 100 de milioane de euro pentru sprijinirea sectorului cultural, grav afectat de imposibilitatea de a-și desfășura activitatea în timpul pandemiei.

Promisiunea era făcută cu doar trei săptămâni înainte de alegerile parlamentare.

Doi ani mai târziu, guvernul PNL-PSD-UDMR anunță azi aprobarea unei scheme de ajutor în valoare de doar 28 de milioane de euro. Iar fondurile ar putea fi alocate abia peste un an, până la 31 decembrie 2023.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

2 thoughts on “După 2 ani și jumătate de pandemie, guvernul a aprobat azi o schemă de ajutor pentru sectorul cultural”

  1. Nu faceti nicaieri in text referire la vreun numar de ordonanta sau ceva ce s-a publicat.
    Unde poate lumea sa gaseasca informatii despre aceasta schema de ajutor?

    Multumesc

  2. Nu exista nicio informatie concreta despre data de lansare a schemei. Unde sau cand se vor publica informatii care sa nu fie inutile?
    Mersi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *