Skip to content

Două filme românești au fost premiate la Sarajevo Film Festival

foto: Ana Ciocolatescu/ Acasă, My home

Două filme documentare românești, prezente în competiția oficială la Sarajevo Film Festival, au fost premiate în această seară. Este vorba despre filmul lui Radu Ciorniciuc, Acasă, și de cel mai nou film al lui Andrei Dăscălescu, Holy Father.

Radu Ciorniciuc a primit Premiul Human Rights, în timp ce Andrei Dăscălescu s-a bucurat de Premiul Special al Juriului.

“Acasă, My Home” spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcărești – primul parc natural urban din România.

Radu Ciorniciuc, regizor/ foto: Bogdan Iordache – PhotoCube

Documentarul a fost realizat de-a lungul a patru ani și urmărește marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei.

Filmul lui Radu Ciorniciuc este și primul documentar românesc selectat și premiat în competiția oficială a celui mai important festival de film independent din SUA, SUNDANCE.

De asemenea, Acasă a primit și Marele Premiul la Dok Fest Munchen și, recent, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF.

Citiți aici un interviu cu regizorul Radu Ciorniciuc.

De cealaltă parte, filmul lui Andrei Dăscălescu a avut premiera mondială chiar la Sarajevo. Holy Father este al treilea documentar realizat de Andrei Dăscălescu și cel mai personal, după cum ne-a povestit chiar regizorul.

Andrei Dăscălescu și iubita sa, Paula

Holy Father s-a născut în momentul în care Andrei și iubita sa, Paula, au aflat că vor deveni părinți. Filmul ne arată încercarea lui Andrei de a se regăsi cu tatăl său și de a afla ce ar trebui să facă pentru ca el să devină un tată bun și să nu repete greșelile familiei sale.

Andrei Dăscălescu a povestit pentru Cultura la dubă cum acest documentar l-a ajutat să treacă peste frica devenirii sale ca tată.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *