Skip to content

Dirijorul Valery Gergiev a fost concediat de Filarmonica din Munchen

Dirijorul rus Valery Gergiev a fost concediat de Filarmonica din Munchen, al cărui dirijor principal a fost în ultimii 7 ani, pentru că a refuzat să își exprime public poziția față de invazia pornită de Vladimir Putin în Ucraina. Anunțul a fost făcut în urmă cu scurt timp de către primarul orașului Munchen, într-un comunicat de presă.

Munchen se desparte de dirijorul Valery Gergiev. Începând din acest moment, nu vor mai exista concerte la Orchestra Filarmonică din Munchen sub bagheta sa.

Valery Gergiev nu a comentat, în ciuda cererii mele de a se distanța clar de brutalul război de agresiune început de Putin împotriva Ucrainei, mai ales împotriva orașului nostru frate – Kiev. M-aș fi așteptat din partea lui să reconsidere și să revizuiască părerea sa pozitivă despre conducătorul rus. Nu a făcut-o. (…)

Din acest motiv, doar o imediată despărțire mai rămâne. Vor clarifica orice altceva cât mai curând posibil.”, a transmis primarul Dieter Reiter.

Dieter Reiter, primarul ora;ului Munchen/ foto: wikimedia

Momentan Valery Gergiev nu a oferit un punct de vedere.

La serviciile sale au renunțat zilele trecute și Carnegie Hall, Filarmonica din Viena, Festivalul Internațional Edinburgh sau Filarmonica din Rotterdam.

Valery Gergiev este unul dintre cei mai importanți dirijori din lumea muzicii clasice și director al Teatrului de Stat Mariinsky din Sankt Petersburg, fiind de asemenea un simpatizant al lui Vladimir Putin. El a dirijat de mai multe ori și la București, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu.

Vladimir Putin îl decorează pe Valery Gergiev cu medialia “Erou al Muncii”/ foto: EPA

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

3 thoughts on “Dirijorul Valery Gergiev a fost concediat de Filarmonica din Munchen”

    1. Da, este singurul dirijor. Vă dați seama, acum se va putea dedica in întregime lui Putin, nu mai este obligat să dirijeze niște naziști, cum ar spune tătucul lui iubit.

  1. Pingback: Decizie controversată în Marea Britanie. Filarmonica din Cardiff a scos o lucrare de Ceaikovski din program - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *