Decizie controversată în Marea Britanie. Filarmonica din Cardiff a scos o lucrare de Ceaikovski din program

Filarmonica din Cardiff, o orchestră de neprofesioniști din Țara Galiilor, înființată în 1982, a decis să scoată din programul viitorului concert Uvertura 1812, de Piotr Ilici Ceaikovski, cunoscută și sub numele de Uvertura solemnă.

Instituția a anunțat decizia pe pagina oficială de Twitter, iar informația a fost preluată de The Guardian.

“În lumina recentei invazii a Rusiei în Ucraina, Orchestra Filarmonică din Cardiff, cu acordul Sălii St. David, a simțit că programul anunțat inițial, care cuprindea Uvertura 1812, ar fi nepotrivit în aceste vremuri.”

Filarmonica din Cardiff, Twitter

Uvertura 1812 este una dintre cele mai frumoase și cunoscute lucrări compuse de Ceaikovski, având o însemnătate aparte pentru poporul rus. Ea redă povestea invaziei pe care împăratul Napoleon I al Franței a declanșat-o pe teritoriul Imperiului Rus, un război celebru care a schimbat cursul istoriei bătrânului continent.

Napoleon a intrat pe teritoriul rușilor cu o armată de 450.000 de oameni și a plecat de acolo cu doar 120.000 de supraviețuitori. Deși inițial a obținut o victorie la Smolensk, armata lui Napoleon a fost grav afectată de vremea geroasă.

Invazia lui Napoleon în Rusia/ foto: History.com

A reușit să ajungă la Moscova și a găsit orașul abandonat, crezând astfel că războiul se va termina cu o ofertă de pace convenabilă Franței. Dar drumul înapoi spre casă a însemnat pentru francezi foamete, ger și lupta cu țăranii ruși.

Într-un final, rămas fără cavalerie și artilerie, împăratul francez a fost nevoit să se retragă. Acesta a fost momentul în care pentru prima dată, Napoleon I a pierdut imaginea de invincibil.

Lucrarea recreează atmofera acelui război, de la un cântec bisericesc de rugăciune, la anunțul declarației de război, marcat prin sunetul trompetelor, până la sunete de tun care sugerează lupta, citarea imnului Franței care anunță ocuparea Moscovei, apoi trompetele care redau victoria.

După două săptămâni cu numeroase decizii importante privind boicotarea în occident a artiștilor ruși apropiați lui Vladimir Putin, decizia aceasta a stârnit numeroase critici și ironii în lumea muzicii, potrivit The Guardian.

Interzicerea unei acestei lucrări este cu atât mai absurdă în contextul actual fiindcă ea este o celebrare a Rusiei Imperiale, pe care bolșevicii au desființat-o. Mai mult decât atât, Ceaikovski a compus și “Mica Simfonie Rusă”, cunoscută și sunt numele de “Ucraina”, scrisă la Kiev și inspirată de două cântece din folclorul ucrainean.

Piotr Ilici Ceaikovski/ foto: Getty

Dirijorul român Cristian Măcelaru consideră că muzica nu ar trebui interzisă tocmai pentru că rolul ei suprem este să unească oamenii, dincolo de orice bariere.

În a 3-a zi de război, pe 27 februarie 2022, acesta a dirijat la Ateneul Român un concert care a avut în program lucrări de Ceaikovski și Șostakovici. La final, a ținut un discurs în care a făcut apel la pace, a cerut un moment de reculegere pentru victimele războiului și a dedicat Ucrainei lucrarea “Vals trist”, de Sibelius.

Totuși, cazul din Cardiff este deocamdată singular la nivel internațional. Marile orchestre continuă să interpreteze muzica celebrilor compozitori ruși.

De exemplu, London Philharmonic Orchestra are în programul din această sâmbătă lucrări de Ceaikovski și Rachmaninoff, iar Orchestra Națională a Franței va interpreta duminică Pasărea de foc, de Stravinsky.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *