La finalul concertului susținut aseară la Ateneul Român, alături de Orchestra Română de Tineret și concertmaistrul Sarah Nemțanu, dirijorul Cristian Măcelaru, directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței și noul director artistic al Festivalului George Enescu, a dedicat lucrarea “Vals trist”, de Sibelius, Ucrainei și a cerut publicului să nu aplaude la final, ci să țină un moment de reculegere.
În programul concertului s-au regăsit două lucrări celebre ale compozitorilor ruși Ceaikovschi și Șostakovici.
Dacă prima parte a avut-o în centrul atenției pe violonista Sarah Nemțanu, care a interpretat Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, în partea a două a programului s-a regăsit Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici – o lucrare complexă și mult discutată în istorie, interpretată pentru prima dată după moartea lui Stalin, sub conducerea căruia Șostakovici a fost acuzat de formalism prin degretul Zhdanov. Fragmente din Simfonia nr. 10 au fost interpretată de specialiști ca fiind un portret al lui Stalin.
La finalul concertului, dirijorul Cristian Măcelaru s-a întors pe scenă cu un microfon în mână și a ținut un discurs despre rolul muzicii.
“Cu siguranță ar fi imposibil să cântăm această muzică minunată a lui Ceaikovschi și Șostakovici și să nu avem imaginea săptămânii care a trecut. Din acest motiv am vrut neapărat să facem această muzică, deoarece arta are și această menire, de a rămâne un străjer în istorie.
Așa cum a avut și Șostakovici în timpul lui, în anii 50-60, ne lovim și noi de aceleași probleme, de aceea e important ca prin muzică să rămânem în memorie și să ne reamintim că așa cum Șostakovici a scris o simfonie re – mi bemol – do – si becal, Dimitri Șostakovici, noi ca și oameni suntem cei care rămânem veșnic în memorie.
Aș vrea să terminăm acest concert cu un bis, o piesă extraordinară de Sibelius, Valsul trist, și v-aș ruga ca la finalul ei să nu aplaudăm, ci să ne gândim, să ținem un moment de reculegere pentru ceea ce este în fața noastră.”
Pingback: Decizie controversată în Marea Britanie. Filarmonica din Cardiff a scos o lucrare de Ceaikovski din program - Cultura la dubă