Skip to content

Cristian Măcelaru este noul director artistic al Festivalului Enescu

foto: Bogdan Iordache/ Cultura la dubă

Dirijorul Cristian Măcelaru este propunerea ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu pentru funcția de director artistic al Festivalului Internațional George Enescu, după ce mandatul lui Vladimir Jurowski s-a încheiat.

Conform ministerului Culturii, Cristian Măcelaru a acceptat propunerea, după cum Cultura la dubă a anticipat în urmă cu câteva săptămâni.

Directorul executiv al festivalului în ultimii 30 de ani, Mihai Constantinescu, va ieși la pensie în această toamnă, dar îi va oferi consiliere lui Măcelaru.

„Nominalizarea dirijorului Cristian Măcelaru ca Director Artistic al Festivalului Enescu este de bun augur pentru menținerea acestui eveniment în top 5 mondial. Am încredere că Cristian Măcelaru are talentul și capacitatea de a contribui la dezvoltarea în continuare a Festivalului, valorificând tot ceea ce a fost construit bine până acum și găsind direcții artistice noi pentru a îmbogăți oferta făcută publicului. Mă bucur că dirijorul Cristian Măcelaru, a cărui candidatură la funcția de Director Artistic, am susținut-o, a acceptat această provocare!

Cu toate acestea subliniez și public ceea ce am susținut în toate discuțiile mele cu decidenții de la nivel instituțional: numirea unui Director Artistic bun nu garantează continuarea cu succes a Festivalului Enescu. Un rol cheie în acest sens îl au Directorul Executiv, care trebuie să aibă un anumit profil profesional, și arhitectura organizațională care stă la baza Festivalului și care are nevoie de consolidare și de modernizare, pentru a face față concurenței internaționale pe piața evenimentelor de profil.

Am acceptat în cadrul discuției de ieri propunerea de a-i asigura consiliere lui Cristian Măcelaru, în calitate de Director Artistic, câtă vreme în funcția de Director Executiv va fi numit un profesionist care va continua să dezvolte Festivalul și Concursul Internațional George Enescu, menținând ancorarea acestuia și a României în cultura internațională de nivel înalt.”, a declarat Mihai Constantinescu.

Măcelaru este director muzical al Orchestrei Naționale a Franței și a dirijat la București două concerte în cadrul Festivalului Enescu de luna trecută. Cultura la dubă l-a vizitat la Paris în luna iulie și v-a prezentat AICI povestea sa.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *