Skip to content
tnb

Concursul pentru postul de manager general al TNB a fost anulat cu doar o zi înainte de proba finală

Ministerul Culturii, organizatorul concursului public pentru ocuparea funcției de manager general al Teatrului Național București, a anulat concursul în desfășurare cu doar jumătate de zi înainte probei finale, cea a interviurilor.

Motivul oficial este că unul dintre cei șase membri ai comisiei s-a retras din comisie după ce evaluarea generală a proiectelor de management a arătat o calitate slabă, sub nivelul așteptărilor pentru acest post.

Concursul va fi reluat de la zero, fiind permisă participarea altor persoane decât cele deja înscrise.

Având în vedere că în perioada de desfăşurare a etapei I – analiza proiectelor de management, un membru din comisia de concurs de proiecte de management organizat pentru Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti a renunţat la mandatul încredinţat de Ministerul Culturii, în conformitate cu dispoziţiile art. 6 alin. (3) din Regulamentul de concurs, aprobat prin O.M.C. nr. 3044/22.06.2022, Ministerul Culturii va relua procedura de concurs cu respectarea prevederilor legale în vigoare.” – este anunțul Ministerului Culturii.

Până în acest moment nu este cunoscută identitatea celor șase membri ai comisiei și, oficial, nici numele candidaților. Cultura la dubă a publicat, însă, în exclusivitate, numele celor cinci concurenți:

Anunțul de azi vine după ce deja datele etapelor de concurs fuseseră prelungite. Potrivit regulamentului aprobat prin ordin de ministru, între 22.07 și 02.08.2022 trebuia să fie analizate proiectele de management – prima etapă, între 3 și 4 august să aibă loc proba interviurilor, iar pe 5-6 august urma să fie anunțate rezultatele.

În realitate, pe 1 august, Ministerul Culturii a transmis că:

În urma solicitării comisiei de concurs, având în vedere dispozițiile art. 6 alin. (4) din Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului de proiecte de management organizat pentru Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, aprobat prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 3044/22.06.2022, coroborate cu cele ale art. 9 lit. b) din O.U.G.   nr. 189/2008, cu modificările și completările ulterioare,

Perioada de desfășurare a celor două etape ale concursului de proiecte de management organizat pentru Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București se modifică, după cum urmează:

d) 22.07-03.08.2022, analiza proiectelor de management – prima etapă;

e) 05.08.2022, susținerea proiectelor de management în cadrul interviului – a doua etapă.

Potrivit regulamentului, proba interviului are caracter public și oricine putea să asiste la ea, în urma unei înscrieri.

Teoretic, azi ar fi trebuit anunțate notele privind evaluarea proiectelor de management, iar mâine să fie audiați candidații.

Ministrul Lucian Romașcanu a precizat într-o postare pe facebook:

“În urma evaluării proiectelor de management, comisia în integralitatea sa a constatat o calitate generală care este sub ceea ce ar trebui să reprezinte un document ce stă la baza conducerii teatrului fanion al României pentru următorii cinci ani.”

“În atare condiții, unul dintre membrii comisiei a decis să se retragă, printre principalele argumente fiind acela de a evita desemnarea, la limita notei de trecere la faza analizei proiectelor, a unui manager care să conducă o perioadă importantă de timp cel mai important teatru național.

De asemenea, de da o șansă candidaților de a îmbunătăți proiectele, de a da șansa și altor candidați să participe.

Ministerul Culturii nu poate decât să ia act de decizia membrului comisiei și să organizeze, în condițiile legii, un nou concurs care să poată atrage candidați, aceiași și alții, cu proiecte mult îmbunătățite față de cele din actuala sesiune.

Nu este decizia pe care ne-am dorit-o dar, în condițiile date, este singura legală. Și sperăm că tot răul va fi spre binele TNB la următoarea selecție organizată.

Orice altă speculație privind situația de fapt nu are niciun fundament, singura explicație este cea de mai sus.În numele Ministerului Culturii îmi prezint scuzele necesare pentru cei afectați de întreruperea procesului de selecție dar, repet, este singura opțiune legală. La final, o precizare importantă, în condițiile legislației GDPR Ministerul Culturii nu poate face publice numele candidaților sau ale membrilor comisiei de concurs.”

Conform regulamentului de organizare a concursului, sunt mai multe situații în care un membru al comisiei devine incompatibil cu sarcina sa, după cum puteți citi mai jos:

Ministrul Culturii trebuie să emită acum un alt ordin de ministru prin care să poată fi posibilă organizarea unui nou concurs.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Concursul pentru postul de manager general al TNB a fost anulat cu doar o zi înainte de proba finală”

  1. Pingback: INTERVIU Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, despre concursul TNB: "Garantez că nu am niciun fel de director în sacoșă sau în portbagaj." - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *