foto: Cultura la dubă
Unul dintre cele mai cunoscute cinematografe bucureștene, Cinema București, situat pe Bulevardul Regina Elisabeta, a fost scos la vânzare de o agenție imobiliară pentru suma de 4.9 milioane de euro.
Clădirea este clasată ca monument istoric de clasa B, adică de importanță locală, iar viitorul cumpărător este obligat să păstreze funcționalitatea de cinematograf. În acest sens, există deja un proiect realizat de un studio de arhitectură.
Fiind monument istoric, Ministerul Culturii are drept de preempțiune, adică are prioritate la achiziție. Ministerul nu și-a arătat, însă, cel puțin deocamdată, interesul pentru această clădire, aflată într-o stare avansată de degradare.
Cinema București, aflat aproape de intersecția cu Calea Victoriei, se numea inițial Cinema Trianon, inaugurat în 1925, ca parte dintr-o salbă de săli de cinema de bulevard.

Potrivit studioului de arhitectură Quadratum, clădirea ar putea fi extinsă pe înălțime.
“Restaurarea, reabilitarea şi modernizarea clădirii Cinematografului Bucureşti pune adevărate provocări de ordin tehnic întrucât, pentru o bună funcţionare în conformitate cu normele în vigoare (accesibilitate, protecţie în caz de incendiu), având în vedere şi existenţa unei săli aglomerate, şi pentru asigurarea funcţionalităţii şi viabilităţii economice în operare după implementarea proiectului, sunt necesare lucrări ample de consolidare, dar şi remodelare volumetrică interioară, prin crearea unui subsol suplimentar unde vor exista spaţii tehnice care să deservească construcţia.

Imobilul, cu un procent de ocupare al terenului de 100%, fără a dispune de spaţiu pentru adunarea utilizatorilor de tip foyer, are nevoie de astfel de spaţii suplimentare – iar unica opţiune este cea de creare a unor terase succesive şi extinderea pe înălţime. Având în vedere înălţimea actuală a clădirii, de aproximativ 15.00 ml, flancată de două alte clădiri cu înălţime de aproximativ 22.00 – 25.00 m (Fostul Palat Adevărul – clădire aflată în execuţie – cu funcţiune mixtă de birouri şi spaţii de conferinţe, respectiv Cercul Militar), dar având în vedere şi funcţiunile zonei, crearea unei curţi urbane prin terase succesive, suprapuse a fost gestul firesc în intervenţie.
Un element caracteristic, propus spre conservare şi restaurare este reprezentat de luminătorul istoric, decorat cu un filigran de lemn montat pe plasă, al cărui acoperiş retractabil se deschidea în istoria clădirii, iar balcoanele de la ultimul nivel erau deschise şi cinematograful devenea, similar spaţiilor din vecinătate, o grădină-cinema, un spaţiu hibrid.

Pentru a aduce clădirea în contemporaneitate şi a îi da o nouă viaţă în cadrul efervescenței sociale şi culturale a Cartierului Creativ, proiectul de intervenţie îşi propune în principal reconfigurarea pardoselii din cadrul nivelului principal – actualmente cu o pantă lină, precum şi reconfigurarea scenei cu adiţia unor elemente mobile, ţelul fiind de creare a unui nivel curent mulţi-funcţional, care să poată să găzduiască şi alte tipuri de evenimente, în plus faţă cele de bază – proiecţia filmelor.
Odată cu implementarea proiectului, Cinematograful Bucureşti va fi redat oraşului printr-un nou spaţiu pentru evenimente medii de tip concerte, festivaluri şi conferinţe, într-un cadru impunător, istoric, în inima oraşului, între decoraţiuni eclectice.
Proiectul, urmând cu stricteţe cerinţele de conservare şi restaurare, vine cu adiţii delicate şi pereţi uşori curbaţi, în linie cu volumele balcoanelor – contur şi geometrie care dau caracterul unic spaţiului.” – se arată în descrierea proiectului de reabilitare și modernizare a clădirii.
În prezent, interiorul cinematografului arată ca după război. Agentul imobiliar care a preluat această vânzare a prezentat într-un clip publicat pe social media actuala stare a clădirii:
CINEMA SCALA E DE VÂNZARE PENTRU 5 MILIOANE DE EURO
Și cinematograful Scala a fost scos la vânzare, încă de acum câțiva ani, pentru o sumă asemănătoare cu cea a cinematografului București – 5 milioane de euro. Nici în acest caz autoritățile nu au depus vreo ofertă.
Pe lângă suma necesară pentru achiziție, ar fi nevoie de câteva zeci de milioane de euro pentru consolidare, restaurare și modernizare.
România avea 450 de săli de cinema înainte de 1990. Acum mai are doar 90. La Cluj și la Timișoara au fost restaurate în ultimii ani mai multe cinematografe de artă.
Vedeți AICI care este starea celor mai importante săli din București.
***
Dacă vrei să susții Cultura la dubă, poți face o donație lunară pe Patreon AICI. Sau poți redirecționa cei 3.5% din impozitul pe venit AICI, începând cu 1 ianuarie 2025.
Cultura la dubă nu acceptă nicio formă de asociere cu jocuri de noroc sau partide politice.