Skip to content
Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu

Bogdan Gheorghiu despre schema de ajutor pentru sectorul cultural: “Misiunea Ministerului Culturii e încheiată. Cei nemulțumiți se pot adresa ministerelor de resort”

foto: Adrian Scutariu

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunțat azi, într-o conferință de presă, că ministerul pe care îl conduce a alocat 2 milioane de lei pentru finanțarea a 42 de proiecte culturale, care se vor desfășura între 15 și 31 ianuarie 2021, pentru sărbătorirea Zilei Culturii Naționale.

Printre acestea se numără concerte care vor fi transmise online, recitări de poezii sau expoziții. Cultura la dubă a publicat aici lista proiectelor finanțate cu această ocazie.

Modul în care Ministerul Culturii a ales să celebreze Ziua Culturii, după primul an al pandemiei, a stârnit critici din partea mai multor oameni activi în sectorul cultural. Aceștia contestă ministerul și guvernul pentru că nu au sprijinit suficient domeniul cultural, lovit de criză și aflat în incapacitatea de a-și desfășura activitatea.

Ultima schemă de ajutor anunțată în acest sens, în valoare totală de 100 de milioane de euro, stârnește nemulțumiri atât din partea operatorilor culturali care au aplicat pentru finanțare, dar nu au primit niciun răspuns, cât și din partea artiștilor independenți, lăsați pe dinafara schemei.

Criza din cultură a fost și motivul pentru care regizorul filmului Colectiv, Alexander Nanau, a refuzat decorația Meritul Cultural din partea președinției.

În schimb, ministrul Culturii a răspuns scrisorii lui Alexander Nanau dezvăluind sumele pe care acestea le-a primit de la CNC pentru realizarea filmului Colectiv, încă din 2016, printr-un concurs public. Reacția ministerului a atras și mai mult critici din partea industriei cinematografice din România.

Producătoarea de film Ada Solomon a scris azi“Ministerul Culturii e gol” și că “Ministrul Culturii ar fi putut să își convingă colegii de guvernare că resursele necesare pentru revitalizarea sectorului cultural există și nu e nevoie de mari eforturi financiare pentru ca acestea să fie folosite, ci de deblocarea unor mecanisme de altfel existente. E ineficient să te păcălești pe tine însuți cu false victorii.

Despre toate acestea l-am întrebat pe Bogdan Gheorghiu. Vedeți mai jos dialogul dintre reporterul Cultura la dubă, Alexandra Tănăsescu, și ministrul Culturii.

Domnule ministru, răspunsul dumneavoastră la scrisoarea lui Alexander Nanau a stârnit un val de nemulțumiri din partea unor persoane importante din cultură, mai exact, vi se reproșează că ați evitat să vorbiți despre problemele reale și anume, criza din sectorul cultural.

Mai mult, sunt operatori culturali care spun că au aplicat la schema de ajutor anunțată în noiembrie, însă ea este blocată și ei nu au primit niciun răspuns. Iar artiștii independenți nu au fost cuprinși în această schemă. Cum răspundeți acestor nemulțumiri?

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii/ foto: Adrian Scutariu
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii/ foto: Adrian Scutariu

Inițial, în programul de finanțare IMM Invest nu erau incluse codurile CAEN pentru SRL-uri și ONG-uri cu activitate culturală. Și aici am făcut demersuri insistente, fiindcă nu am reușit de prima dată, până când am reușit acest lucru și vreau să vă spun că mulți actanți din sectorul cultural au aplicat și au primit finanțări prin acea schemă, de la Ministerul Economiei.

Legat de cealaltă schemă de ajutor (cea din noiembrie), ea este finalizată la nivel de Ministerul Culturii și chiar astăzi pleacă pe circuit către Ministerul Economiei. Acolo, sigur, va fi supusă unei analize și la nivel guvernamental.

Sigur, eu mi-aș fi dorit să vorbim azi doar despre Ziua Culturii, dar vreau să vă răspund la întrebare.

Această schemă a fost o provocare lansată în guvernarea anterioară și o asumare a ministerului Culturii, de contituire a acestei scheme, în urma discuțiilor cu toată lumea interesată, tocmai pentru a mulțumi o parte cât mai mare din beneficiari.

În două luni, s-a ajuns la o formă care nu mulțumește pe toată lumea, dar a fost o formă care mulțumește mai multă lume decât înainte.

“În acest moment considerăm că misiunea Ministerului Culturii este încheiată, în sensul în care schema, în forma care am conceput-o noi pleacă pe circuit. Ea poate fi perfecționată la Ministerul Economiei sau la secretariatul general al guvernului. Nu mai este în curtea noastră, iar cei care consideră că se putea mai bine, pot să se adreseze ministerelor de resort.”

Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii

Totuși, trebuie să aveți în vedere că această schemă ține mai mult de zona economică decât de zona culturală.

A fost, din partea noastră, un exces de zel să ne asumăm conceperea acestei scheme, am blocat jumătate din personalul unității de management a proiectului, din punctul meu de vedere din start trebuia să fie concepută la Ministerul Economiei, dar, dacă ne-am asumat-o, am dus-o până la capăt, așa cum s-a putut cu ceea ce s-a cerut și ceea ce poate fi aplicat procedural.

Multe lucruri solicitate, exprimate și astăzi prin nemulțumiri, nu pot fi incluse în scheme pentru că nu ar fi acceptate de Comisia Europeană. Dar, repet, poate la Ministerul Economiei sau Ministerul de Finanțe se vor găsit soluții mai bune.

Foarte mulți oameni din minister au muncit nopți și zile, dacă sunt nemulțumiri cu siguranță ele pot fi discutate, dar ar trebui să fie și apreciată această muncă.

Să știți că Ministerul Culturii e ministerul cu cea mai mică organigramă, cu cel mai puțin personal, cu toate acestea ne-am asumat destul de multe lucruri în această perioadă.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii/ foto: Adrian Scutariu
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii/ foto: Adrian Scutariu

Legat de aceaste neajunsuri de la ministerul Culturii, Ada Solomon a publicat azi un text cu titlul “Ministerul Culturii este gol”, din care reiese că, de fapt, și dumneavoastră, ca ministru al Culturii, vă loviți de indiferența celor de la Ministerul Economiei și cel de Finanțe.

Ați simțit de când faceți parte din cele două guverne că într-adevăr este foarte dificil să îi convingeți pe cei care au puterea de decizie, să se implice mai mult în sprijinirea sectorului cultural?

Există instituții importante, cum ar fi Muzeul Satului, Palatul Peleș sau Muzeul Antipa, Teatrul Național București, care au cam 40% venituri proprii, aceste instituții au fost dintre cele mai lovite. Aceste găuri bugetare create de măsurile restrictive trebuiau acoperite și existau și probleme de funcționare grave, Muzeul Antipa intrase la un moment dat în imposibilitatea de a-și plăti utilitățile.

Gândiți-vă la patrimoniul de acolo, care are nevoie de o anumită temperatură. Ce s-ar fi întâmplat dacă, Doamne ferește, s-ar fi întrerupt curentul? au fost demersuri insistente din partea Ministerului Culturii către premierul Ludovic Orban, către Ministerul de Finanțe și de fiecare dată am găsit înțelegere, am primit suplimentări bugetare.

“Dacă nu aș fi avut sprijin de la premierul de atunci sau la ministrul finanțelor, eu nu puteam realiza aceste lucruri. Poate sunt lucruri mai puțin vizibile, dar în această perioadă uneori doar pentru a păstra normalitatea a fost nevoie de o muncă susținută.”

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii

Dacă îmi permiteți, vă dau și un exemplu. Ați avut mai multe întâlniri cu reprezentații industriei cinematografice despre acea schemă de ajutor pentru producțiile străine de pe teritoriul României, prin care România are datorii foarte mari la producători străini, care într-un final au ales să plece în alte țări pentru a produce filme, pentru că ele oferă facilități și statele se țin de cuvânt. Dumneavostră ați spus că înțelegeți această situație, dar problema s-a blocat la Ministerul Economiei.

Schema respectivă am găsit-o la un Institut de Prognoză aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului. La timpul respectiv se știa că este o schemă care are în cont 232 de milioane de lei, bani care co-finanțează producții străine realizate pe teritoriul României, în proporție de 35%, iar dacă filmul promovează și imaginea țării noastre, vine un surplus de 10%.

Acea schemă s-a decis să fie dată Ministerului Economiei și Turismului pentru că s-a gândit atunci că o formă prin care să fie legată de turism, ar fi mai potrivită în aplicarea acelei scheme.

Dacă ea nu a mai ajuns la Ministerul Culturii, eu deja mă gândeam că o putem pune sub administrarea CNC, dar dacă nu s-a mai întâmplat, noi nu am mai avut contact cu acea schemă.

Dar ce vă pot spune că am aflat este că cele 232 de milioane lăsate de guvernarea PSD pe hârtie nu existau în cont. Schema era cu conturile goale.

Cei de la Ministerul Economiei au făcut eforturi pentru a identifica resurse, pentru a pune acei bani în cont, iar acum, sigur că sunt discuții la nivel de premier, am avut și o discuție cu domnul Năsui.

Există voci care spun că ar fi oportun ca această schemă să fie dată în administrarea Ministerului Culturii, dar eu am fost foarte ferm și am spus că Ministerul Culturii are atâtea probleme și oricum asumându-ne un deficit bugetar cât mai redus, atunci cu siguranță noi nu putem accepta administrarea acestei scheme, decât dacă suntem siguri că are absolut toate fondurile alocate.”


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *