Skip to content

Ministerul Culturii: “Firma lui Alexander Nanau a solicitat o finanțare suplimentară de 250.000 de lei pentru promovarea filmului Colectiv”

foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Ministerul Culturii transmite într-un comunicat de presă reacția la anunțul regizorului Alexander Nanau, conform căruia, va refuza Medalia Meritul Cultural conferită de președintele Klaus Iohannis din cauza crizei prin care trece sectorul cultural român și a modului în care a reacționat statul român pentru sprijinirea lui.

Conform Ministerului, Alexander Nanau a avut o întâlnire cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe data de 4 ianuarie 2021, în cadrul căreia regizorul a fost anunțat că va primi decorația. La aceeași întâlnire:

“SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finanțare suplimentară din partea Ministerului Culturii în valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului Colectiv în perioada 24 ianuarie – 31 aprilie 2021, la nivel internaţional.”

Ministerul Culturii

Ministerul publică în comunicatul de presă și onorariile lui Alexander Nanau, pentru realizarea filmului Colectiv, cât și toate finanțările acordate de instituție pentru acest film.

“Filmul „Colectiv”, al cărui producător și regizor este Alexander Nanau, a obţinut finanțare directă pentru dezvoltare şi producţie din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC), în valoare de 632.071 lei. Totodată, având dublă calitate, Alexander Nanau a obținut ca regizor suma de 475.100 lei și ca producător suma de 258.395 lei, fonduri nerambursabile din partea CNC pentru producția filmului.

Comunicat de presă referitor la informațiile apărute în spațiul public din partea regizorului Alexander Nanau

“Ministerul Culturii precizează că Medalia Ordinul Cultural se oferă în baza Legii nr. 8/2003 privind Ordinul Meritul Cultural și Medalia Meritul Cultural, cu modificările și completările ulterioare, și că este dreptul fiecăruia de a accepta sau nu această distincție din partea statului român. În cazul din urmă se regăsește regizorul și producătorul Alexander Nanau, propus de ministrul Culturii pentru decorarea sa de către președintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, din 15 ianuarie 2021.

Această propunere, realizată în baza unei analize, i-a fost însă comunicată domnului Alexander Nanau în cadrul întâlnirii solicitate ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, și care a avut loc în data de 4 ianuarie.

Cu această ocazie, SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finanțare suplimentară din partea Ministerului Culturii în valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului Colectiv în perioada 24 ianuarie – 31 aprilie 2021, la nivel internaţional.

Ministerul Culturii, prin intermediul Centrului Național al Cinematografiei, se implică în realizarea producțiilor cinematografice autohtone și finanțează majoritatea producțiilor românești de film.

De altfel, filmul „Colectiv”, al cărui producător și regizor este Alexander Nanau, a obţinut finanțare directă pentru dezvoltare şi producţie din partea Centrului Național al Cinematografiei (CNC), în valoare de 632.071 lei. Totodată, având dublă calitate, Alexander Nanau a obținut ca regizor suma de 475.100 lei și ca producător suma de 258.395 lei, fonduri nerambursabile din partea CNC pentru producția filmului.


Susținerea statului român pentru producția „Colectiv” a mai constat în finanțarea participărilor la festivalurile de la Amsterdam, Toronto și Veneția (în 2019) în total de 40.000 lei și, în 2020, a promovării filmului documentar de lungmetraj în vederea selecției la Premiile Academiei Americane de Film Oscar 2021, în valoare de 100.000 lei. Mai mult, Consiliul de administrație al CNC a decis prin Hotărârea 293/19.11.2020 suplimentarea sumei, ulterior, cu 100.000 de lei, dacă filmul va fi propus pe lista scurtă a premiilor Oscar. Astfel,

“Suma totală alocată acestui proiect din Fondul Cinematografic a fost de 1.530.566 lei, care include şi costurile de distribuţie.”

Toate aceste finanțări au contribuit la promovarea și cunoașterea filmului „Colectiv”, în întreaga lume, nu doar pe plan național.

Afirmația conform căreia Ministerul Culturii nu s-a implicat în gestionarea crizei sectorului cultural afectat de restricții, în 2020, este răuvoitoare și lipsită de temei.

Anul trecut, pandemia a restricționat multe domenii, cel cultural fiind poate printre cele mai afectate. Ministerul Culturii a pus în prim plan această realitate și a fost un partener onest al actanților sectorului cultural, luând măsuri în baza consultărilor cu aceștia:


● Ca urmare a demersurilor Ministerului Culturii realizate pe lângă Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, 5,5% din solicitanții pentru granturile pe capital de lucru sunt operatori economici din sectorul cultural. Suma totală pe care aceștia o vor accesa este de aproximativ 68 milioane de euro.
● Reglementarea biletelor achiziționate de public la festivalurile care nu au putut fi desfășurate în starea de urgență și în starea de alertă.
● Număr de proiecte finanțate prin programul Acces Online: 19 proiecte, Buget alocat 1 milion lei, peste 270 de lucrători culturali beneficiari;
● Număr de proiecte finanțate prin Nevoi Culturale de Urgență: 13, Buget alocat: 830.000 lei;
● Număr de proiecte finanțate prin Programul Cultural Prioritar: 62, Buget total alocat: 8,537 milioane de lei printre care amintesc TIFF, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Concursul Internațional George Enescu, Gala Uniter;
● Număr de proiecte Ziua Culturii Naționale 2020: 10 proiecte, Buget total: 250.000 lei. În 2021, suma a crescut la 2 milioane de lei, din care urmează să se finanțeze 42 de proiecte.
● După 12 ani, Ministerul Culturii a alocat 2 milioane de lei pentru un program de achiziție de artă plastică. 167 de lucrări au fost achiziționate de la 100 de artiști români contemporani și expuse în Muzeul Național de Artă Contemporană.
● Ministerul Culturii a realizat demersurile necesare pentru ca persoanele fizice care au obținut venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe, aflați în imposibilitatea de a mai obține venituri, să beneficieze de indemnizatia de 75% din salariul mediu brut pe țară. Măsura a fost accesată de peste 3.000 de beneficiari.” – se arată în comunicatul transmis de Ministerul Culturii.

Aici puteți citi scrisoarea publică adresată de Alexander Nanau Administrației Prezidențiale, dar și contextul crizei despre care acesta vorbește.

Alexander Nanau
Alexander Nanau, regizor/ foto: Bogdan Iordache/ PhotoCube

Am solicitat un punct de vedere din partea regizorului Alexander Nanau. Iată ce spune acesta:

Alexander, ca să fie foarte clar, cine a avut inițiativa acelei întâlniri și care era scopul ei?

Eu am avut-o. Orice film, de 2-3 ani încoace, dacă este propunerea României la Oscar, la fel cum a fost anul trecut filmul lui Porumboiu (nr. La Gomera), ia pentru campania de Oscar 200.000 de lei, care e o sumă ridicolă, față de campanii de 600-700.000 de dolari.

Aici intră onorariile publiciștilor, care se ridică la sute de mii de dolari, precum și banii pentru advertising în presa de specialitate. De exemplu, o machetă în revistele de specialitate costă de la 25.000 de dolari în sus. Fiecare țară își susține filmele prin astfel de campanii.

Au fost persoane din CNC nemulțumite că decizia comisiei independente a fost să propună Colectiv la Oscar. Practic, după ce CNC a încercat să nu dea nimic filmului, iar comisia independentă a insistat ca filmul să primească banii, fiindcă merită, CNC a decis să aloce doar 100.000 de lei, urmând după să mai vadă, dacă intră pe short list.”

Poziția mea a fost că “mai vedem după aia” nu există în cadrul legal- comisia ia decizia o singură dată. La care mi s-a răspuns „nu mai fi atâta de neamț, că tu nu prea ai trăit pe aici”.

Am anunțat că voi respinge public o decizie de finanțare în care scrie că primim 100.000 și după aia mai vedem, se suplimentează cu 5 lei sau 10 lei. Aș fi respins o astfel de propunere de finanțare, o consider o  bătaie de joc.

Eu nu am cum să angajez publiciști cu o promisiune care va veni sau nu în februarie.

De acolo, doamna Mitran (nr. Directorul CNC) mi-a sugerat să merg și la Ministerul Culturii, ”Du-te, că ministrul poate să dea.” Și așa am ajuns la ministru, care a fost foarte ok și deschis, nu a refuzat niciun ajutor. A înțeles, am scrisoarea de la el din decembrie.

Suma promisă de ministrul Culturii e în plus față de cea dată de CNC?

Da. Ne-am reîntâlnit în ianuarie și el a fost din nou foarte deschis și s-a decis să dea 150.000 de lei de la Ministerul Culturii și să mai suplimenteze CNC-ul.

Și în discuția aceea te-a anunțat că vei fi decorat?

Absolut deloc. În acel birou nu mi-a pomenit niciodată despre decorare.

M-a sunat seara și mi-a spus că m-a propus și eu am spus că nu e cazul, că e prea devreme, eu nu am făcut încă nimic special. Mi-a spus că urmează să mă decoreze “pentru merite aduse culturii române pe timp de pandemie și că deja nu mai este la nivel de propunere, ci a fost deja confirmat de către echipa de cultură a Președintelui”.

M-au sunat de la Președinție, mi-au trimis email oficial. Am stat și m-am gândit câteva zile și am decis că nu mă reprezintă chestia asta, când știu ce nu au făcut pe timp de criză. Nu e ok față de colegi.

Când m-au sunat din nou să le dau un răspuns le-am comunicat că nu doresc această medalie pe timp de criză, când cultura moare. Și mi-au cerut să le dau asta în scris.

Practic, scrisoarea ta e o reacție la starea în care se află sectorul cultural în general, nu se referă la modul în care a fost sau nu sprijinit filmul Colectiv de către stat?

Nu are nicio legătură și tocmai de aceea mi se pare că nu e ok din partea lor să deturneze situația în felul ăsta. Finanțarea filmului Colectiv este una cât se poate de naturală, care s-a întâmplat cu zeci de filme în ultimii ani. Nu e mai mare decât la alte filme, dimpotrivă, e una medie.

“Să aduci în discuție o finanțare obținută în 2016 mi se pare deplasat și scos din context. Mai ales că este o finanțare obținută în urma unui concurs public.”

Alexander Nanau pentru Cultura la dubă

Mai mult decât atât, la acest concurs, noi am obținut un credit direct de 850.000 și până să se ajungă la semnarea contractului, eu am mai obținut alte fonduri și am renunțat la o parte din banii de la CNC, s-a ajuns la suma de 630.000 pentru că eu am dorit să o dau înapoi ca să profite alți cineaști la următorul concurs, dacă eu nu mai am nevoie. Și mi s-a spus că îi încurc, că nu a mai făcut nimeni chestia asta și că le provoc hârțogăraie.

“Iar acel sprijin automat, de regizor și producător, se referă la o finanțare care este pentru producție, nu pentru mine personal.”

Orice producție câștigătoare la concursuri CNC primește acest sprijin automat, de regie și producție, calculat în funcție de succesul filmelor anterioare.  

Deci nu am primit eu personal, ci ele așa sunt acordate prin lege și denumite în categorii – regie și producție. Sunt bani care merg la bugetul filmului, ce s-a cheltuit pentru a produce acest film.

În plus, noi deja plătim înapoi creditul obținut la CNC, din primul leu încasat de către film.

Și continuăm să ne achităm creditul, returnând mult mai mulți bani decât au făcut-o majoritatea filmelor în ultimii ani. Să nu uităm că la acest moment DNA investighează CNC pentru nereguli în procesul de recuperare a unor credite acordate până acum.

Per total, cum ți se pare răspunsul Ministerului Culturii?

“Mi se pare o deturnare de la tema esențială, că sectorul cultural e în faliment. Legat de 2020, Ministerul aruncă niște cifre necontextualizate și insuficient explicate pentru a putea oferi o imagine de ansamblu clară și corectă a intervenției instituțiilor statului în sectorul cultural.”

 Sunt publicate niște cifre în acel comunicat, fără context. Ce înseamnă 270 de lucrători culturali beneficiari? Nu știm dacă sunt 270 de oameni din 2000 de oameni sau din 20.000 de oameni.

 Și faptul că ei menționează concursurile firești de la CNC din alți ani, nu din anul 2020, ca răspuns la problemele din pandemie, este manipulativ.

CNC are obligația legală de a organiza două concursuri pe an pentru producția cinematografică. În anul 2020 nu a organizat niciun concurs și nici nu a comunicat public acest lucru către o industrie cu mii de angajați care se confruntă cu falimentul.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *