Beatrice Rancea

Beatrice Rancea a fost pusă sub control judiciar. Este acuzată de organizarea unui grup infracțional.

Beatrice Rancea, manager al Operei Naționale Iași, precum și alte 10 persoane implicate în dosar, au fost puse sub control judiciar.

Procurorii DIICOT au făcut în decursul zilei de ieri 27 de percheziții la Opera Națională din Iași. Au fost vizate managerul instituției Beatrice Rancea și creatoarea de modă Doina Levintza, fiind acuzate de fraudă financiară.

Ministerul Culturii afirmă ca va coopera în demersul anchetei, oferind la solicitările procurorilor DIICOT toate documentele necesare.

Tot pe 1 martie, autoritățile au confiscat acte și de la firma creatoarei de modă Doina Levintza, locul în care Beatrice Rancea, teoretic, confecționa costume pentru operă. Este suspectat faptul că erau decontate costume care nu ajungeau în garderoba operei.

Suspiciunile au început încă din 2014, surse oficiale afirmă că Beatrice Rancea ar fi format un grup infracțional condus de aceasta.

Aceleași surse spun că, între timp, s-au alăturat și alte persoane din Iași și București, dintre care membre a unui sindicat. Scopul acestora era de a câștiga sume de bani din subvenții și bugetul Ministerului Culturii, pe care să le cheltuie în interese proprii. Sunt luate în calcul achizițiile și cheltuielile în urma colaborărilor și chiriilor, valoarea sumei este de 5 milioane de lei.

Vor fi ridicate documente și de la Ministerul Culturii, iar în acest sens acesta a anunțat într-un comunicat că va sta cu documentația necesară la dispoziția procurorilor DIICOT.

,,Referitor la perchezițiile care au avut loc, astăzi, la Opera Națională din Iași, vă informăm că Ministerul Culturii va pune la dispoziția DIICOT, la solicitarea acesteia, toate documentele necesare, va coopera cu instituțiile de control ale statului și va răspunde oricăror solicitări legale, necesare pentru bunul mers al anchetei”, conform comunicatului.

Ministerul Culturii a trimis primul corp de control în luna februarie 2020, iar în urma raportului au fost găsite numeroase nereguli. Cel de al doilea corp de control a fost trimis în luna octombrie 2020, iar până astăzi este așteptat raportul acestuia.

Cultura la dubă a scris în urmă cu două luni despre neregulile de la Opera din Iași.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *