Skip to content

Alina Șerban, prima femeie romă decorată de președintele României

foto: Adi Bulboacă

Alina Șerban a devenit aseară prima femeie romă decorată de președintele României. Actriță, scenaristă și regizoare, Alina Șerban a primit Ordinul Meritul Cultural în rang de Cavaler pentru contribuția artistică, dar și pentru angajamentul său în prezentarea identității romilor și combaterea rasismului și xenofobiei.

Evenimentul a avut loc aseară, la Teatrul Național București, locul unde Alina Șerban a stabilit o nouă premieră istorică, în 2022, fiind prima regizoare de etnie romă invitată să monteze un spectacol la TNB – Cel mai bun copil din lume.

Alina Șerban are 36 de ani și s-a născut la București într-un mediu vulnerabil. Ca adult, a avut curajul să își spună povestea și să transmită prin artă lupta sa împotriva discriminării romilor.

Alina Șerban, decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler/ foto: Ministerul Culturii
Alina Șerban, decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler/ foto: Ministerul Culturii

Are un titlu de cea mai bună actriță a Germaniei, acordat în 2020 de Uniunea Actorilor din Germania, pentru rolul Ali, din filmul Gipsy Queen. A studiat actoria la New York și la Royal Academy of Dramatic Arts din Londra, dar în spatele său stă o poveste, așa cum spune și ea, “plină de durere”.

La 16 ani, mama sa a intrat la închisoare, tatăl a murit, iar ea a ajuns într-un centru instituționalizat, unde a simțit din plin ce înseamnă abandonul și violența. Toate acestea au fost relatate într-un interviu emoționant pentru Cultura la dubă, în 2021.

Alina Șerban, decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler/ foto: Sabina Costinel
Alina Șerban, decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler/ foto: Sabina Costinel

Alina Șerban a regizat scurtmetrajele Eu contez și Scrisoare de iertare, iar anul trecut a participat la mai multe festivaluri importante cu filmul Housekeeping for Beginners, în care joacă alături de Anamaria Marinca. Iar în luna decembrie 2023 a fost una dintre prezentatoarele Premiilor Academiei Europene de Film, alături de nume importante ale cinematografiei europene, precum actrița germană Sandra Hüller. 


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *