foto: The Salt of the Earth
Unele filmele documentare au puterea extraordinară de fi de neuitat.
Indiferent dacă sunteți sau nu cinefili, un film documentar vă poate cuceri definitiv, prin impactul emoțional pe care doar o poveste reală, bine spusă, îl poate avea.
De altfel, în ultimii ani, atât marile festivaluri de film, cât și cele mai importante case de producție și distribuitorii de film și-au îndreptat atenția către acest gen de film, care a început să cucerească publicuri din ce în ce mai largi.
În România, primul festival de film organizat după căderea comunismului a fost unul de film documentar. Astra Film Festival, de la Sibiu, era la vremea aceea nu doar un eveniment cultural, ci un act de curaj, fiindcă difuza filme cu subiecte controversate sau tabu în România post-comunistă.
Din fericire, în prezent ne putem bucura de filme documentare foarte bune și online, pe platformele deja cunoscute.
Mai jos este o listă cu filmele pe care le-aș recomanda oricui.
- The Salt of the Earth (Le Sel de la Terre), 2014, regia: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
Filmul arată povestea de viață și munca fotografului brazilian Sebastiao Salgado, care timp de 40 de ani a călătorit în toată lumea și a documentat evenimente atroce la care a fost supusă umanitatea: conflicte internaționale, foamete sau exoduri.
The Salt of the Earth este o operă de artă desăvârșită, care ne face să asistăm la degradarea lumii, dar ne dă, în același timp, speranța că mai putem face ceva pentru a salva planeta.
Documentarul este regizat de fiul fotografului, Juliano Ribeiro Salgado și de celebrul regizor german Wim Wenders. A câștigat trei premii la Cannes 2014 și a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru cel mai bun documentar în anul 2015.
Pentru mine rămâne cel mai frumos film documentar pe care l-am văzut vreodată. Îmi amintesc că l-am văzut în sala de la Muzeul Țăranului Român acum câțiva ani. Eram doar câteva persoane în sală și la final fiecare spectator a rămas țintuit în scaunul lui. Era liniște și toți plângeam.
Este disponibil acum pe platforma TIFF Unlimited.
2. Searching for Sugar Man, 2012, regia: Malik Bendjelloul
O poveste incredibilă despre cel care ar fi putut fi unul dintre cele mai importante staruri rock ale anilor 70 – Sixto Rodriguez. În schimb, dispariția totală a artistului i-a făcut pe cei care îl cunoșteau să creadă că a murit. Doi fani se încăpățânează să afle ce s-a întâmplat cu el. Demersul lor scoate la iveală o istorie extraordinară.
Nu este doar un documentar bun, ci și o reparație morală față de un artist minunat. Iar dacă nu cunoașteți deja muzica lui Sixto Rodriguez, cu siguranță vă veți îndrăgosti de ea după ce vedeți acest film.
Searching for Sugar Man a primit în 2013 Premiul Oscar și Premiul Bafta pentru cel mai bun film documentar.
3. India’s Daughter, 2015, regia: Leslee Udwin
Documentarul s-a născut după un caz care a cutremurat India. O studentă la medicină a fost violată în 2012 de un grup de tineri într-un autobuz, în timp ce iubitul care o însoțea a fost bătut de agresori. Detaliile violului sunt terifiante și brutalitatea lui a dus la moartea fetei.
India este o țară în care 70% dintre femei sunt violate, conform statisticilor, iar cei mai mulți bărbați consideră violul ca fiind o normalitate. Celebrul caz al violului din autobuz a stârnit pentru prima dată în istoria Indiei proteste în stradă pentru apărarea femeilor. Milioane de studenți au cerut trimiterea agresorilor după gratii și, sub presiunea internațională, autoritățile au fost nevoite să reacționeze.
Filmul cuprinde interviuri cu violatorii, realizate în închisoare de regizoarea Leslee Udwin.
Invitată acum câțiva ani la One World Romania, Leslee Udwin a povestit că și ea a fost victima unui viol în tinerețe și să stea față în față cu violatorii din India a fost cel mai greu lucru pe care l-a făcut în viața sa.
India’s Daughter a fost interzis în cinematografele din India și, în semn de protest, Leslee Udwin a oferit acces gratuit online cetățenilor indieni.
4. Icarus, 2017, regia: Bryan Fogel
Aparent un film despre dopajul în sport, filmul este, de fapt, o oglindă a jocurilor geopolitice și a obsesiei unui dictator, ca țara sa să fie cea mai bună din lume.
Icarus arată mecanismele complexe din spatele dopajului echipei olimpice a Rusiei, unul dintre cele mai mari scandaluri din istoria sportului. Personajul central al documentarului este chiar omul care a creat strategia de doping.
Filmul a câștigat în 2018 Premiul Oscar pentru cel mai bun documentar și poate fi văzut pe Netflix.
5. Exit Through The Gift Shop, 2019, regia: Banksy
Dacă îți plac lucrările lui Banksy, atunci îți va plăcea sigur acest film. Iar dacă nu îți plac picturile lui stradale sau nu ai auzit de Banksy, tot cred că vei fi cucerit de acest film, fiindcă este o satiră savuroasă despre lumea artei.
Filmul este regizat chiar de Banksy, artistul stradal din Marea Britanie, care nu și-a dezvăluit niciodată identitatea, dar lucrările sale se vând cu zeci de milioane de euro.
Banksy intră în contact cu Thierry Guetta, un francez stabilit în Los Angeles, care filmează diverși artiști stradali, apoi devine unul dintre ei, sub numele “Mr. Brainwash.” Documentarul arată transformarea acestuia de la punctul în care era un necunoscut la cel în care crede că este o celebritate.
Cu Exit Through The Gift Shop, Banksy a primit o nominalizare la Premiile Oscar pentru cel mai bun film documentar.
Mulțumesc !
Mulțumesc și permiteți-mi să vă recomand : The shocking Asia 1974 regia / scrnariul Rolf Olsen , prod.Wplfgang von Schiber,
Mondo Cane 1962 , regia Gualtiero Jacopetti !, Paolo Cavara & Franco Prosperi .
Mulțumim mult pentru recomandări!
Pingback: Un documentar cu Alexei Navalny, ținut secret până la premieră, a primit Premiul Publicului la Sundance - Cultura la dubă