Un documentar cu Alexei Navalny, ținut secret până la premieră, a primit Premiul Publicului la Sundance

foto: Sundance

Festivalul de Film Sundance și-a ales câștigătorii ediției din acest an. Evenimentul, care a durat 11 zile și s-a desfășurat în mediul online, a adus în fața juriului și a publicului producții cinematografice centrate pe probleme politice, de mediu și sociale.

Seceta, poluarea, exploatarea teritoriilor protejate, protejarea păsărilor, cât și lupta pentru democrație și părăsirea propriilor teritorii pe fondul problemelor politice sau de mediu sunt câteva dintre preocupările regizorilor premiați.

Printre cele mai discutate filme în presa internațională a fost documentarul “Navalny”, regizat de canadianul Daniel Roher. 

Filmul este cu și despre opozantul lui Vladimir Putin, avocatul și activistul Alexei Navalny, otrăvit pe 20 august 2020, înaintea unui zbor de la Tomsk la Moscova. 

***

Până la proiecția din cadrul festivalului Sundance, documentarul Navalny a avut un nume de cod pe lista filmelor selectate – Untitled LP9. Denumirea este inspirată de codul dat de ruși operațiunii sale de otrăvire – Love Potion 9

Filmul este făcut public într-un context internațional tensionat, cu peste 100.000 de soldați ruși aflați la granița cu Ucraina. 

Documentarul regizat de Daniel Roher îl arată pe Alexey Navalny în perioada de recuperare post-otrăvire, alături de familie și apropiați, în încercarea de a demonstra că este victima unui scenariu pus la cale de conducătorul Rusiei, Vladimir Putin, până la arestarea sa, din ianuarie 2021. 

“Navalny” a fost comisionat de CNN Films și HBO Max, având-o printre producătorii executivi și pe Maria Pevchikh, asociata lui Alexei Navalny. A primit Premiul Publicului la categoria documentare americane și Premiul pentru filmul favorit al întregului festival.

După premiere, regizorul a dedicat trofeele unui alt cineast care l-a inspirat să facă filme – realizatorul documentarului Searching for Sugar Man, Malik Bendjelloul, și lui Alexei Navalny, aflat acum la închisoare în Rusia și pus de statul rus pe lista teroriștilor.

Filmul va fi distribuit în SUA de HBO Max, urmând ca după Sundance să fie vândute drepturile și către distribuitori din celelalte țări.

Marele Premiu al Juriului la categoria producții dramatice americane a mers către “Nanny”, regizat de Nikyatu Jusu.

”Nanny”, debutul regizoarei, este un film horror ce spune povestea unei imigrante pe nume Aisha, care începe o nouă viață în New York, unde îngrijește copilul unei familii din Upper East Side pentru a-și câștiga existența.

Premiul pentru cel mai bun regizor a fost câștigat de Jamie Dack, cu filmul “Palm Trees and Power Lines”, iar Marele Premiu al Juriului la producții documentare americane a mers către “The Exiles”.

”The Exiles”, produs de Ben Klein și Violet Columbus, o are în centrul poveștii pe activista și producătoarea de film documentar Christine Choy, care i-a filmat pe liderii mișcării democratice din Piața Tiananmen în timpul masacrului din 1989. 

La jumătatea producției, proiectul a fost abandonat, iar imaginile au fost uitate. ”The Exiles” urmărește încercarea lui Christine Choy de a-și continua munca documentară abandonată. Ea se întoarce la arhive și se concentrează pe poveștile a trei figuri cheie din timpul protestelor, care sunt exilați politici și în zilele noastre, potrivit Deadline.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *