Via Transilvanica

Via Transilvanica își va completa traseul cu 280 de km. Drumul va duce la situri istorice din Caraș-Severin

Anul 2021 aduce cel mai lung traseu dintr-un județ de pe Via Transilvanica: 280 de km din Caraș-Severin vor contribui la „drumul care unește”.

Pe traseu se găsesc puncte turistice precum Castrul roman Pons Augusti (în zona localității Voislova), Turnul lui Ovidiu (Turnu Ruieni), Schitul Sfântul Ierarh Nectarie (Feneș), Barajul de la Poiana Ruscă (Rusca Teregova), Ineleț și Scărișoara (unele dintre cele mai izolate sate din țară, la care se poate ajunge doar prin urcarea unor scări din lemn de salcăm, construite la începutul anilor 1970). 

Via Transilvanica, un proiect al Asociației Tășuleasa Social, și-a propus să amenajeze un traseu turistic ce începe la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare, străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și va ajunge până la Drobeta Turnu-Severin – unde a Princepele Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, viitorul rege al României, pășea pentru prima dată pe pâmânt românesc, în 1866.

Traseul de aproximativ 1.000 de km poate fi parcurs în totalitate în mai multe săptămâni sau parțial în câteva zile, după preferințele călătorului. Infrastructura Via Transilvanica oferă date despre posibilități de cazare și masă, dar și informații istorice și culturale ale diferitelor zone geografice.

Drumul este marcat cu elemente de identitate specifice, care permit buna orientare a călătorului pe parcurs. Proiectul a fost lansat în 12 iulie 2018 la Alba Iulia și cuprinde mai multe etape: în 2018 au fost marcați primii km pe raza județului Bistrița-Năsăud, iar în 2020 au fost finalizați 800 km în județele Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu și Mehedinți.

Cei de la Tășuleasa Social au fost inspirați de potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India, au văzut că astfel de drumuri au influențat culturi, au format comunități și au contribuit la dezvoltarea zonelor pe care le străbăteau, așa că au decis că și la noi se poate.

Ei descriu Via Transilvanica ca fiind un drum care ne face să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat și ne oferă șansa să ne cunoaștem mai bine istoria, ca să ne putem înțelege mai bine ca popor.

În spatele reușitei acestui proiect stă colaborarea instituțiilor publice, a ONG-urilor și a firmelor, fiecare încercând să contribuie la transformarea sa în realitate. Drumurile au unit întotdeauna oamenii, au dat un sens și o experiență unică călătorilor. Din cei 280 de km, 150 au fost sponsorizați deja de două companii private. Inițiatorii proiectului îndeamnă pe oricine vrea să se implice, să doneze orice sumă.  


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *