În plină criză a unui sector cultural rămas la coada priorităților autorităților, un concert al trupei Vama organizat pe plaja din Vama Veche ne-a reamintit de ce avem atât de mare nevoie de artă în viața noastră.
Vama la apus
Trupa Vama a deschis stațiunea Vama Veche în seara de 23 aprilie, în lumina albăstruie de după apus, cu un concert electric, într-un decor aparent simplu, dar muncit până la ultimul detaliu. Scenografa Irina Moscu și Teatrul de Stat din Constanța au umplut plaja de simboluri și amintiri cu puternic impact vizual.
Show-ul transmis exclusiv online a început cu Tudor Chirilă cântând celebrele versuri “Se poate să fie zi, se poate să fie noapte, se poate să fie vară, la fel cum iarnă poate fi.”
Un debut de concert care răscolea profund toate amintirile și dorul de sentimentul de libertate pe care cândva doar Vama ni-l putea da.
Chiar atunci, în fața ochilor săi s-au dezvăluit în toată splendoarea lor doi delfini, semn că natura rămane, de fapt, cel mai frumos decor al acestei lumi.
Pe plajă, un foc de tabără aprindea spiritul Vămii, altădată plină, acum goală și parcă mai frumoasă ca oricând. Oamenii de acasă au privit spectacolul de la malul mării din fața ecranelor, așa cum ne-am obișnuit de un an încoace.
Cântând Copilul care aleargă către mare Tudor Chirilă a alergat pe plajă, către o Dacia 1300, care stătea în nisip cu farurile aprinse și a dansat în fața ei. Era un moment care amintea de concertul Vama Veche din 1997, când fanii de pe plaja Vama Veche au aprins farurile mașinilor pentru a ilumina cântarea trupei. O amintire despre care Tudor Chirilă a spus că rămâne adevărata “Vama Veche” din memoria sa.
Acum publicul era acasă, în fața laptopurilor. În timp ce concertul rula pe ecranele oamenilor de acasă, aceștia trimiteau mii de comentarii live pe platforma de livestreaming și pe pagina de Facebook a trupei Vama, cu mesaje emoționante, fotografii și filmulețe cu ei cum urmăresc spectacolul de la malul mării.
Fiecare a trăit povestea Vama deschide Vama cu propriile emoții, gânduri, stări, amintiri. Vama înseamnă câte ceva pentru fiecare dintre noi, cei care am fost acolo vreodată, pe plaja din Vama Veche.
Vama s-a schimbat, nu mai e ce a fost – spun mulți. Și așa este. S-a schimbat. Dar trupa Vama a reușit să readucă spiritul Vămii de altădată. Vama a deschis Vama pe o plajă aproape pustie. Muzica nu s-a auzit pe plajă. Ci doar la cei care au avut bilete la transmisia exclusiv online a show-ului. Echipa de producție a trăit o poveste, oamenii de acasă au trăit altă poveste. Fiecare a văzut, a auzit și a simțit altfel.
Câțiva turiști s-au adunat după garduri să vadă ce se întâmplă pe plajă. Unii dintre ei chiar erau fani înfocați care au venit special pentru eveniment. Două tinere au ajuns în Vamă tocmai din Iași, pentru a vedea trupa live, dar și pe ecranele telefoanelor, în același timp. Aveau bilete la evenimentul online, dar și-au dorit să vadă tot chiar de la malul mării.
Și ca ele au fost mai fost grupuri de tineri din alte orașe. Unii au cântat versurile și au încercat să se simtă ca la un concert ,,normal”, dar era atât de departe de normalitate.
Majoritatea celor prezenți pe plajă au mărturisit că și-ar fi dorit libertatea de altădată, și-ar fi dorit să audă muzica live, și-ar fi dorit să se bucure de un concert, de trupa lor preferată, de emoțiile live, trăite într-o mulțime. Concertul a trezit și bucurie și nostalgie.
Piese celebre despre mare și nu numai, de la Vama și Vama Veche, precum 17 ani”, ,,Nu am chef azi”, ,,Fata în boxeri”, ,,Omul plajei”, ,,Perfect fără tine”, ,,Vara asta”, ,,Fericire”, dar și ultimul single Vama – ,,Fuli Bon Bon” au răsunat din laptopurile și telefoanele fanilor care au urmărit online concertul.
Focul aprins pe plajă a fost un tribut adus lui Traian Bălănescu, unul dintre fondatorii trupei Vama Veche, alături de care s-au scris piese și albume istorice.
,,Este un om al cărui aport la trupa Vama Veche a fost absolut covârșitor, special” a spus Tudor Chirilă despre fostul său coleg.
Tudor Chirilă a cântat Ana, în jurul focului, însoțit de Eugen Caminschi cu chitara, în memoria lui Traian, care a murit în august 2020, chiar în Fetești, localitate atât de legată de istoriile, poveștile și cântecele lor.
Traian Bălănescu avea doar 51 de ani când a părăsit lumea aceasta, în care cel mai mult a iubit marea, muzica și libertatea.
Eugen: “Lui Traian îi plăcea foarte mult să vină aici în Vama Veche, era unul dintre locurile lui preferate.” Tudor: “Da, era. Vama Veche era locul lui, el era… omul… plajei. Traian era multe dintre cântecele noastre.”
Finalul a fost un Epilog în ploaie. Tudor Chirilă a început să cânte și s-a retras în duba de transmisie, pentru un final total neprevăzut, pe versurile cântate de mii și mii de ori despre dragoste. ,,A fost live acting și live directing on the go așa. N-a fost planificată intrarea în dubă, în duba de montaj. Mi s-a părut cea mai bună încheiere. N-au fost planificate foarte multe drumuri, dansuri” a spus Tudor Chirilă după concert.
Vama la răsărit
Vama s-a trezit apoi la răsărit, așa cum se întâmpla după fiecare noapte de bucurie.
De data aceasta, cei peste 3.000 de fani Vama au urmărit de acasă cum răsare soarele din mare, cu un concert Vama acustic pe fundal.
Cântarea din zori a debutat cu ,,Calul din Marlboro” și Tudor Chirilă cântând la clarinet. De altfel, clarinetul a fost instrumentul care l-a apropiat pe Tudor Chirilă de muzică.
Timp de mai bine de jumătate de oră, trupa a cântat melodii din istoria ambelor trupe – Vama Veche și Vama.
Înainte de răsărit, pescarii au pornit cu barca în larg, iar în timpul concertului au revenit spre mal. Pe nisip, un câine a defilat în fața scenei și s-a împrietenit cu camera de filmat. Elementele de decor de la apus au fost reașezate împrejurul trupei, iar scena a fost demontată.
,,Undeva în Vamă”, ,,Victoria ta”, ,,18 ani”, ,,VST”, ,,Vino să visăm sub apă” au făcut parte din playlist-ul care a însuflețit dimineața de sâmbătă, 24 aprilie, pe plaja pustie.
Fanii care au avut, însă, bilete s-au trezit de la prima oră și au urmărit online răsăritul alături de trupa preferată. Și de data aceasta oamenii au lăsat mii de mesaje emoționante, poze și filmulețe cu ei cum se uită la concert de acasă.
Concertul a fost o adevărată gură de oxigen pentru echipa de proiect. Pe lângă cei 5 membri ai trupei Vama, evenimentul a reunit încă 40 de oameni care au lucrat la imagine, sunet, producție, regie, scenografie, design, organizare, comunicare și nu numai.
Peste 3.000 de fani au urmărit live cele două concerte, care au fost filmate cu 5 camere de la sol și o dronă.
Dincolo de performanța artistică, evenimentul a fost un mesaj puternic despre dreptul la normalitate. Ca să putem face față vremurilor pe care le trăim, avem nevoie de astfel de reconectări cu sinele, iar când adunările cu prietenii au devenit aproape imposibile, atunci refugiul în muzică devine vital.
Concertele mai pot fi vizionate până pe 4 mai, într-o perioadă a anului în care probabil mulți dintre noi am fi fugit spre mare și spre noi înșine.