Tipografic Majsucul

„Tipografic Majuscul”, „Oasis” și alte filme europene pot fi vizionate gratuit la Festivalul online Artekino

foto: Silviu Gheție

În luna decembrie, Festivalul online Artekino pune la dispoziția iubitorilor de film o selecție de 12 pelicule realizate de cineaști europeni în ultimii ani. Acestea sunt disponibile gratuit pe site-ul Arte.tv în franceză, germană, engleză, spaniolă, poloneză și italiană.

În urma vizionării, publicul are ocazia să voteze filmul care va primi „European Audience Award” în cadrul ediției de anul acesta a festivalului. Iar votul reprezintă șansa de a câștiga o excursie la Festivalul de la Cannes sau la cel de la Berlin, în urma unei extrageri aleatorii.

De la documentare la ficțiune, filmele selectate reprezintă producții din cinematografia europeană, premiate la festivalurile internaționale de film. Cultura la dubă vă prezintă câteva dintre ele.

Tipografic Majuscul, în regia lui Radu Jude, a avut premiera internațională la Festivalul de Film de la Berlin anul trecut. Filmul pune în legătură două povești și două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, tânărul de 16 ani care, în anii ’80, scria cu creta pe zidurile unor clădiri din Botoșani mesaje împotriva regimului Ceaușescu.

Tipografic Majuscul/ foto: Big World Pictures

Povestea lui e pusă în scenă așa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate, pentru spectacolul cu același nume montat în 2013 la Teatrul Odeon din București. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naționale, exact din aceeaşi perioadă.

Filmul lui Radu Jude a primit premiul criticilor la Festivalul Internațional de Film de la Sofia, în 2021.

Un alt film prezentat în cadrul festivalului este Oasis (2020), al regizorului Ivan Ikic, propunerea Serbiei pentru Premiile Oscar.

Acesta urmărește viețile a trei adolescenți care trăiesc într-o instituție pentru persoane cu nevoi speciale și ajung în mod neașteptat într-un triunghi amoros, care amenință să se transforme în confruntare. În 2020, Oasis a câștigat Premiul pentru cel mai bun film la categoria Label Europa Cinemas în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția.

Unul din cele două documentare selectate, Petit Samedi (2020), al regizoarei belgiene Paloma Sermon-Daï, spune povestea adicției prin prisma relației mamă-fiu.

Petit Samedi/ foto: Michigan Films

Damien Samedi este un un fiu iubitor și un iubit grijuliu, dar s-a luptat cu dependența de droguri în cea mai mare parte a vieții lui de adult, bazându-se pe sprijinul mamei sale. Petit Samedi este un portret universal al unei persoane care își înfruntă demonii, În 2020, el a primit Premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul de Film de la Atena.

De la revolta insurgenților proruși din estul Ucrainei, în 2014, sute de femei s-au înrolat în armată, însă numai câteva au reușit să ajungă pe linia frontului. Pentru a realiza Inner Wars, cineasta Masha Kondakova se duce în zona de război pentru a urmări viața de zi cu zi a trei dintre ele, ajungând să-și pună în pericol propria viață. Filmul a fost lansat în 2020 și se află de asemenea în selecția Artekino.

Inners Wars/ foto: Arte.tv

În cadrul festivalul pot fi văzute, de asemenea, Sami, Joe and I (r. Karin Heberlein, Elveția, 2020), The Last to See Them (r.Sara Summa, Germania, 2019), When the Trees Fall (r. Marysia Nikitiuk, Ucraina, Polonia și Macedonia, 2018), Wood and Water (Jonas Bak, Germania, 2021), Nocturnal (r. Nathalie Biancheri, Regatul Unit, 2019), LOMO: The Language of many others (Julia Langhof, Germania, 2017), Jiyan (r. Süheyla Schwenk, Germania, 2019) și Call me Marianna (r. Karolina Bielawska, Polonia, 2015).

Toate filmele sunt disponibile pe site-ul Arte.tv până pe 31 decembrie.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *