Skip to content

Tinerii din Moldova vor primi un voucher cultural de 1000 de lei la împlinirea vârstei de 18 ani

Guvernul Republicii Moldova a aprobat ieri o hotărâre prin care tinerii vor primi un voucher cultural în valoare de 1000 de lei, la împlinirea vârstei de 18 ani.

Voucherul va putea fi folosit pentru achiziționarea biletelor la concerte, teatre, muzee sau pentru a cumpăra cărți din librării.

“Noul mecanism are drept scop, pe de o parte, de a motiva tinerii să se culturalizeze și recreeze mai des, iar pe de altă parte – de a susține și finanța cultura, stimulând instituțiile teatrale și concertistice să-și diversifice repertoriul.” – se arată pe site-ul guvernului din Moldova.

Ministrul Culturii din România, Lucian Romașcanu, a declarat recent că își dorește să existe și în țara noastră o inițiativă asemănătoare, prin care primăriile să acorde vouchere culturale la evenimente aparent gratuite, organizate de autoritățile locale din banii contribuabililor.

“Ar trebui să facem acea lege a voucherelor culturale astfel încât primăria să dea, la începutul anului, fiecărui contribuabil un carnet cu vouchere încât, când mă duc la un spectacol în Piaţa Mare a oraşului (Sibiu – n.r.) să dau o bucăţică din voucherul acela, să înţeleg că plătesc ceva. Pentru că tindem să asociem arta cu gratuitatea şi dacă e ceva pe bani, nu ne ducem. (…) E bine să lăsăm arta în orice formă a ei către public, pentru că fără public nu există”, a afirmat Romaşcanu pe 26 iunie 2022, potrivit Agerpres.

Anul trecut, un proiect de lege privind acordarea de vouchere culturale elevilor din învățământul preuniversitar din România a fost depus în Parlament. Acesta prevedea acordarea unor vouchere anuale de 250 de lei/ elev pentru achiziționarea de cărți sau bilete la evenimente culturale. Legea nu a fost până acum promulgată.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Tinerii din Moldova vor primi un voucher cultural de 1000 de lei la împlinirea vârstei de 18 ani”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *