teatrul basca

Timișoara va avea parte de primul spectacol de teatru accesibilizat pentru persoane cu dizabilități

Teatrul Basca, împreună cu Asociația Ceva de Spus, invită iubitorii de cultură la primul spectacol de teatru accesibilizat din Timișoara pentru persoane cu dizabilități.

Spectacolul „Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, regia Ana Maria Ursu, îi aduce în fața publicului pe Simion Caragia, Jasmina Mitrici, Alina Ilea și Ioan Codrea.

Spectacolul de teatru face parte din proiectul „Teatru accesibil tuturor”, derulat de Asociația Solidart și Asociația Ceva de Spus.

Piesa surprinde o etapă importantă din viața unui tânăr nevăzător, Don Baker, care încearcă să se desprindă de sub aripa exagerat de ocrotitoare a mamei sale și să trăiască independent, să se îndrăgostească, la fel ca orice alt tânăr de vârsta lui.

Povestea tânărului nevăzător este presărată cu momente musicale și intense, iar finalul neașteptat lasă loc de o continuare pe gustul oricărui spectator.

Accesibilizarea spectacolului se va realiza prin descriere narativă, interpretare mimico-gestuală, iar în cazul difuzării fizice la Teatrul Basca, prin accesibilizarea spațiului cu ajutorul unei rampe de acces pentru persoane în scaun cu rotile.

După difuzarea premierei în spațiul online, vor urma mai multe reprezentații, iar spectacolul de teatru va fi înregistrat radiofonic și va fi distribuit online gratuit, pentru ca alte persoane cu dizabilități de vedere să poata beneficia de acesta.

De asemenea, organizatorii vor realiza un ghid privind accesibilizarea unui spectacol de teatru, care va fi disponibil online pentru orice teatru de stat sau independent din țară.

Obiectivul celor două asociații este ca accesibilizarea spectacolelor de teatru să devină o practică uzuală, nu doar ocazională sau mai degraba excepțională, cum este în prezent.

Pentru public, cel puțin pentru o parte dintre persoanele nevăzătoare sau cu alte dizabilități, un astfel de spectacol va reprezenta primul contact cu teatrul sau cu mediul cultural.

Să merg la teatru este o bucurie, însă de multe ori nu înțeleg tot ce se întâmplă pe scenă, pierd unele detalii vizuale care pot face diferența.

O descriere narativă este ca o piesă lipsă dintr-un puzzle, fără ea nu poți vedea întreaga imagine. La fel este și pentru persoanele care au probleme de auz, unde ajutorul unui interpret mimico-gestual este necesar.

Provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități până să ajungă la un spectacol de teatru sunt multe, începând de la mediul fizic inaccesibil, până la mediu informațional inaccesibil.

Cred că toată lumea trebuie să aibă măcar o dată șansa să vadă cum e să participi la un spectacol de teatru”, declară Simona Smultea, persoană nevăzătoare, consultant pentru accesibilizarea spectacolului și co-președintele asociației Ceva de Spus.

Evenimentul va putea fi văzut online duminică, 7 februarie 2021, de la ora 19, pe site-urile www.basca.tm.ro, www.cevadespus.ro și pe paginilie de Facebook ale celor două organizații.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *