În ideea stimulării creației și a inovației teatrale și pentru a susține si încuraja scrierea dramatică, Teatrul Nottara lansează a doua ediție a Concursului de Dramatizări „Horia Lovinescu”, ce face parte dintr-un program care are în vedere inițierea unor proiecte culturale de cercetare și analiză teatrală.
Concursul de Dramatizări „Horia Lovinescu” își propune să descopere și să stimuleze talente și să creeze un spațiu de dialog între diverse componente ale mediului cultural și ale actului artistic.
Aflat la cea de a doua ediție, concursul lansează o nouă provocare, și anume o dramatizare după romanul „Confesiunea adolescentei” de Annie Ernaux, scriitoare franceză laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, în 2022, „pentru curajul și acuitatea clinică cu care dezvăluie rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”. Annie Ernaux, a cărei operă literară este centrată pe teme precum corp, feminitate, intimitate, relația cu timpul și memoria, a câștigat numeroase alte premii prestigioase: Premiul „Marguerite Yourcenar”, Premiul Renaudot, Premiul Strega, Premiul Formentor, Premiul „Gregor von Rezzori”.
„Confesiunea adolescentei” este o incursiune sinceră și dureroasă într-un moment din trecutul naratoarei – prima experiență sexuală când avea 18 ani – pentru a înțelege mai bine mecanismele care au stat la baza structurării identității ei. La distanță de 50 ani, scriitoarea încearcă pentru prima oară să se apropie de adolescenta de care fugise întreaga viață. O carte de autoficțiune în care memoria devine un personaj în sine, „Confesiunea adolescentei” explorează cu pasiune și curiozitate prin cele mai ascunse colțuri ale trecutului, lăsând mereu să planeze o urmă de îndoială asupra veridicității propriilor amintiri.
„Confesiunea adolescentei” de Annie Ernaux a apărut în limba română la Editura Pandora M, colecția „Anansi Contemporan”, în traducerea Mădălinei Ghiu și a lui Vasile Zincenco, 2022.
Câștigătoarea primei ediții este Alma Andreescu, pentru dramatizarea după romanul „Lapte negru” de Elif Shafak. Producția acestui spectacol va fi realizată în perioada octombrie – decembrie 2025, iar regia artistică va fi semnată de regizoarea Leta Popescu.
Concursul se va desfășura în trei etape:
Etapa 1. 12 mai 2025 – 23 iunie 2025
În perioada 12 mai 2025 – 23 iunie 2025 se vor trimite pe adresa de e-mail [email protected] următoarele fișiere: structura dramatizării și o parte din dramatizare care va cuprinde între 3 și 5 scene, care să reprezinte o pondere între 30% și 50% din întreg. Documentele se vor trimite ca fișier atașat, fără menționarea numelui autorului. Un al doilea fișier atașat, cu titlul „Date de contact”, va conține titlul ales spre dramatizare, numele și datele de contact ale autorului și va fi deschis de juriu doar după desemnarea textelor câștigătoare.
Secretariatul concursului va trimite juriului textele primite și va asigura confidențialitatea datelor de identificare.
De asemenea, documentele pot fi trimise și fizic, la adresa: Teatrul Nottara, Bulevardul Magheru, nr. 20, sector 1, cod poștal 010334, București, cu mențiunea: Pentru Concursul de Dramatizări „Horia Lovinescu”. Lucrările trimise prin poștă sau curier nu vor fi semnate, iar pe plic nu se vor menționa numele și adresa expeditorului. În plicul ce conține lucrarea va fi introdus un alt plic închis, care va include numele, adresa autorului și un motto care se va regăsi pe prima pagină a lucrării și va servi drept element de recunoaștere. Acest plic se va deschide după desemnarea câștigătorilor.
În urma acestei etape vor fi selectate între 3 și 10 dramatizări care vor intra în etapa următoare. Titlurile câștigătoare vor fi anunțate pe 28 iulie 2024.
Etapa 2. În perioada 25 – 29 august 2025, câștigătorii primei etape își vor dezvolta dramatizarea în cadrul unui workshop condus de Mihaela Michailov.
Etapa 3. În urma atelierului, participanții își vor definitiva dramatizarea și vor trimite până la data de 15 octombrie varianta finală a dramatizării. Câștigătorul va fi anunțat până, cel târziu, pe data de 1 noiembrie 2025.
Textele vor fi lecturate și evaluate de Consiliul Artistic al Teatrului Nottara, care va desemna atât câștigătorii primei etape, cât și dramatizarea câștigătoare.
În cadrul evaluării vor fi luate în considerare calitatea scriiturii, dinamica și complexitatea structurii dramatice și potențialul pentru o punere în scenă. Un avantaj în departajare îl poate constitui dezvoltarea unei structuri dramatice care să nu se axeze doar pe monolog, ci care să includă mai multe personaje.
În momentul înscrierii la concurs, autorul/autoarea își exprimă acordul pentru a participa la atelierul de scriere dramatica în perioada mai sus menționată.
Câștigătorul / câștigătoarea își exprimă acordul scris pentru montarea dramatizării în exclusivitate la Teatrul Nottara și va manifesta deschidere în vederea unei potențiale colaborări cu regizorul / regizoarea spectacolului și echipa artistică.
Dramatizarea câștigătoare va fi montată în anul 2026. Pentru participarea la acest concurs nu există limită de vârstă. Premiul Concursului de Dramatizări „Horia Lovinescu” constă în montarea textului pe scena Teatrului Nottara cu plata drepturilor de autor aferentă.
Horia Lovinescu este unul dintre cei mai importanți dramaturgi din a doua jumătate a secolului trecut și a fost director al Teatrului Nottara în perioada 1964-1983. Este autor, alături de regizorul Dan Micu, al dramatizării care a stat la baza celebrului spectacol „Karamazovii”, montare care a marcat istoria teatrului românesc.
***
Dacă vrei să susții Cultura la dubă, poți face o donație lunară pe Patreon AICI. Sau redirecționează cei 3.5% din impozitul pe venit AICI.
Cultura la dubă nu acceptă nicio formă de asociere cu jocuri de noroc sau partide politice.