Teatrul Cadourilor dăruite din Vină – spectacole de teatru care atrag atenția asupra violenței domestice

Teatrul Cadourilor Dăruite din Vină este un proiect prin care arta devine un instrument în conștientizarea abuzului.

Folosind chiar jucăriile ce au aparținut unor victime reale, un teatru de păpuși experimental, cu 8 mini-spectacole, aduce în atenția publicului cazuri din viața unor femei afectate de violența domestică. Poveștile prezentate dezvăluie efectele dăunătoare ale „cadourilor din vină” și felul în care, folosindu-se de ele, agresorii adâncesc drama victimelor.

Printre cei care au dat voce personajelor se află Victor Rebengiuc, Medeea Marinescu sau Mihai Gruia Sandu.

Spectacolele sunt disponibile pe daruitdinvina.ro, publicul fiind invitat să contribuie cu o donație la vizionarea acestora. Sumele sunt destinate finanțării proiectelor Asociației ANAIS, ce vin în sprijinul victimelor.

Proiectul a fost lansat zilele acestea, la un an de la răspândirea virusului Covid-19 în România, an în urma căruia autoritățile și asociațiile de profil au constatat o creștere alarmantă a cazurilor de violență domestică, cu consecințe grave asupra siguranței și, de multe ori, vieții femeilor și a celorlalți membri ai familiei.

Izolarea la domiciliu, limitarea contactului cu familia și prietenii, munca de acasă și închiderea școlilor au „încarcerat” victimele alături de agresori.

Eliberarea acestora din relațiile toxice este cu atât mai dificilă cu cât abuzatorii sunt de cele mai multe ori persoane apropiate, cu care victima are o relație de durată, și care se folosesc de promisiuni deșarte și cadouri de împăcare pentru a le manipula încrederea rezultând un cerc vicios de neraportare a agresiunii urmată de recidiva agresorului.

Cheil | Centrade și ANAIS și-au propus în această campanie să determine femeile să conștientizeze atunci când sunt într-o relație nocivă, să ceară ajutor până nu este prea târziu, fără să se mai lase amăgite de gesturi false de regret ce nu fac decât să perpetueze agresiunea fizică și mentală.

„ Am dori ca femeile care trec pragul asociației noastre să înțeleagă faptul că ele merită doar cadouri dăruite din iubire și respect. Să știe că nu sunt singure, că pot fi protejate și că cel mai prețios cadou pe care și-l pot face este să se elibereze dintr-o relație toxică. Violența nu poate fi niciodată justificată, iar tăcerea lor nu ar trebui să poată fi cumpărată cu un cadou.”, a declarat Carmen Nemeș, președintele Asociației ANAIS.

„Este un proiect de suflet în care s-au implicat parteneri extraordinari, scenariști, regizori, păpușari, actori de renume, coregrafi, dansatori, scenografi, cărora le mulțumim și cu această ocazie.

În aceste vremuri complicate, în care oamenii din teatru suferă, în care publicul iubitor de teatru este privat de arta pe care o adoră, sperăm că acest proiect de content experimental va aduce o rază de lumină. Mai ales că totul este pentru cea mai nobilă dintre cauze – ajutorarea victimelor tăcute ale violenței.” mărturisește Roxana Niță, Group Creative Director Cheil | Centrade.

Toți participanții la proiect au lucrat pro-bono. Printre aceștia se numără Lightwave Theatre Company, Les Ateliers Nomad (scenografie, animație, postproducție, co-regie artistică) și DOP & fotograf Adi Bulboacă.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *