Skip to content
Moara de apa Banat

“Țara morilor de apă” – inițiativa care salvează morile de apă din Banat

Acum 60 de ani, existau în Banat peste 600 de mori de apă. Asociația Acasă în Banat a realizat o cartografiere a morilor care mai pot fi salvate și a început restaurarea lor. Proiectul se numește “Țara morilor de apă” și își propune să redea funcționalitatea cât mai multor mori din Banat.

Județul Caraș-Severin are încă numeroase tipuri de mori de apă: mori din piatră, din lemn, din cărămidă arsă sau nearsă, mori cu roată orizontală (ciutură) sau verticală, mori țărănești sau semi-industriale. Unele dintre ele sunt încă funcționale, altele sunt în proces de conservare, iar altele au ajuns ruine.

Din spusele localnicilor, cele mai mari pierderi au avut loc între anii 1960 și 1980, cauze principale fiind captarea și redirecționarea surselor de apă, îndiguirile și regularizările cursurilor de apă, modernizarea și lărgirea drumurilor adiacente, abandonarea practicii morăritului în colectivitate și trecerea la morăritul individual, în gospodărie, pe baza energiei electrice.

Nici ultimele decenii nu au fost prea blânde cu morile de apă, multe dintre ele fiind luate de viiturile tot mai dese sau distruse.

La sfârșitul anului 2019, prin proiectul „Țara morilor de apă”, Asociația Acasă în Banat a reușit să identifice 243 de mori, dintre care 82 sunt încă folosite în mod regulat, 47 sunt în stare bună, dar oprite din diverse cauze (cea mai frecventă fiind lipsa apei) și 114 sunt nefuncționale, în diferite stadii de degradare.

Voluntarii la lucru/ foto: Asociația Acasă în Banat
Voluntarii la lucru/ foto: Asociația Acasă în Banat

Organizatorii proiectului au parcurs 10.000 de km, vizitând 100 de localități, totul în încercarea de a găsi morile care pot fi salvate.

Și-au dorit să repare și să repună în funcțiune câteva dintre ele, considerându-le comori ale Banatului. Și au reușit, în ciuda vremii capricioase, a lipsei de materiale, a sătenilor cu alte interese sau a neimplicării comunităților.

Astfel voluntarii au intervenit la 12 mori de apă din Gârnic, Șopotu Vechi și Pârvova, toate sate din județul Caraș-Severin.

Satul Gărnic

Gârnic este un sat cu o populație majoritară cehă, unde există nouă mori: cinci dintre ele sunt monumente istorice, iar la celelalte patru se macină încă făina.

În mijlocul lunii iulie, Acasă în Banat și aproximativ 60 de voluntari au pus cele patru mori pe un traseu turistic. Au schimbat acoperișurile la două dintre ele, au vopsit pereții vechi de lemn și au eliberat canalele de apă.

Voluntarii la lucru/ foto: Asociația Acasă în Banat

Au defrișat vegetația sălbatică crescută în jurul morilor, iar acestea sunt acum vizibile de pe drum. Au construit poteci, trepte, balustrade sau podețe, dar au refăcut și fundația din piatră a unei mori.

Satul Șopotu Vechi

Satul Șopotu Vechi, din comuna Dalboșeț, are 11 mori de apă. 8 dintre ele sunt funcționale și bine păstrate. Vechi de peste un veac, morile au un farmec aparte: sunt ascunse printre case și trebuie descoperite una câte una. Spre sfârșitul lunii august, voluntarii au lucrat la cinci mori de apă.

Satul Pârvova

În Pârvova, asociația a recondiționat 3 mori de apă.  Weekend-ul trecut a fost destinat ultimei etape ale proiectului „Țara morilor de apă”.

În ciuda vremii friguroase, voluntarii au reușit să schimbe complet trei acoperișuri în doar două zile. Cu ajutorul Primăriei Lăpușnicel, de care aparține satul Pârvova, au dat drumul la apă pe ieruga (canalul) Morii din Gian, care nu mai funcționa de aproape 15 ani. Acest lucru a fost posibil după repararea mecanismului morii, a reinstalării roții și a repunerii pietrei la loc.

Voluntarii la lucru/ foto: Asociația Acasă în Banat
Voluntarii la lucru/ foto: Asociația Acasă în Banat

Pe lângă intervențiile propriu-zise, realizate cu materiale tradiționale și respectând specificul locului, la toate morile au fost montate indicatoare și plăcuțe informative cu denumirile lor, pentru a le include în circuitul turistic local. Acum, că au redevenit funcționale, morile pot genera venituri pentru cei peste 1.500 de localnici, din vânzarea făinii și a produselor derivate către turiști.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on ““Țara morilor de apă” – inițiativa care salvează morile de apă din Banat”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *