Tabloul „Rondul de noapte”, de Rembrandt, a fost restaurat cu ajutorul inteligenței artificiale

foto: Rijsk museum/Reinier Gerritsen

Una dintre cele mai impresionante opere ale pictorului olandez Rembrandt a fost restaurată folosind inteligența artificială. Este vorba despre „Compania de Miliție a Districtului II sub comanda Căpitanului Frans Banninck Cocq”, cunoscută mai bine ca „Rondul de noapte”.

Pictura, realizată în 1642, este reprezentativă pentru arta din Epoca de Aur olandeză. Opera a fost deteriorată în 1715, când a fost mutată din locul inițial la Primăria din Amsterdam.

Oficialii orașului au vrut s-o plaseze între două uși, dar pictura era mult prea mare. În loc să găsească un alt loc, aceștia au considerat mai potrivit să taie pictura. De atunci, acesteia i-au lipsit 60 cm din partea stânga, 22 cm de sus, 12 cm de jos și 7 cm din dreapta.

Anul acesta, opera a fost completată pentru prima dată în 300 de ani. Muzeul Rijsk deține pictura din 1885, de la deschiderea sa, și o consideră unul dintre cele mai cunoscute exponate ale sale. Completarea acesteia folosind inteligența artificială marchează a 26-a lucrare de restaurare a operei.

Pentru realizarea operațiunii, muzeul a folosit două imagini: o scanare de rezoluție mare a originalului și o copie pictată, realizată de Gerrit Lundens înainte de tăierea originalului. În loc să fie realizate de mâna unui pictor, părțile lipsă din tablou au fost recreate pixel cu pixel. Imaginile au fost apoi tipărite și montate pe părțile laterale ale picturii originale – astfel încât vizitatorii să își poată imagina pânza completă, așa cum intenționase Rembrandt.

Privind acum „Rondul de noapte”, vizitatorii muzeului vor putea observa:

  • trei figuri pe partea stângă (doi bărbați și un băiat)
  • o cască completă în partea dreaptă a picturii
  • o vedere mai clară a unui băiat din prim-planul stâng, care fugea de miliție
  • restructurarea compoziției picturii, astfel încât figurile sunt în locuri diferite
foto: Rijsk museum/Reinier Gerritsen

Părțile reconstituite nu ating pictura originală și vor fi îndepărtate în trei luni, din respect pentru Rembrandt. „Mi s-a părut deja că este destul de îndrăzneț să pun aceste reconstrucții computerizate lângă Rembrandt”, spune Robert Erdmann, directorul operațiunii de restaurare.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *