Skip to content
Sorin Lavric

Sorin Lavric, senator AUR, a fost exclus din Uniunea Scriitorilor

Uniunea Scriitorilor a anunțat azi că îl exclude pe scriitorul Sorin Lavric, proaspăt ales senator pe listele AUR, după ce în presă au apărut mai multe fragmente din ultima carte a acestuia, în care autorul face afirmații jignitoare despre femei sau despre romi.

Culmea este că volumul cu pricina, “Decoct de femeie”, publicat la Editura Ideea Europeană, a apărut de mai bine de un an, iar scriitorul Sorin LAvric era redactor încă din 2009 la revista România Literară, condusă de Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor.

Iată comunicatul Uniunii Scriitorilor:

“Conducerea Uniunii Scriitorilor din România a luat act cu stupoare de declarațiile politice radicale pe care dl Sorin Lavric, proaspăt parlamentar, le-a făcut, cu privire la cadrul democratic în care se desfășoară viața politică din țara noastră.

Respectivele opinii și atitudini reprezintă punctele de vedere personale ale dlui Sorin Lavric și nu angajează în niciun fel Uniunea Scriitorilor din România. Menționăm că, în urma implicării sale politice, relațiile contractuale ale dlui Sorin Lavric cu Uniunea Scriitorilor din România și revista „România literară”, în mod firesc și necesar, iau sfârșit.

Ca uniune de creatori în domeniul literar, Uniunea Scriitorilor din România este o instituție democratică, reunind scriitori din toate etniile care trăiesc în țara noastră, ale căror drepturi le apără și le promovează. Uniunea nu face politică partizană.


Respingem orice tentativă de destructurare a cadrului democratic și orice atac la adresa minorităților naționale, religioase etc. și condamnăm orice formă de discriminare. Prin urmare, ne delimităm, ca breaslă, de declarațiile și atitudinile politice ale dlui Sorin Lavric, invitându-l să reflecteze la implicațiile lor nocive pentru democrație și pentru atmosfera din spațiul public.

Conducerea Uniunii Scriitorilor din România
Președinte,
Nicolae Manolescu”

Printre afirmațiile pe care Sorin Lavric, senator AUR, le face în cartea sa se regăsesc următoarele:

  • Romii sunt „o plagă socială”
  • „Nici un bărbat nu caută în femeie deșteptăciunea, profunzimea sau luciditatea. Cine vrea filosofie nu o va găsi în capul femeii, dar în schimb va găsi cufundarea în athanorul labios”
  • Vopsirea unghiilor de la picioare e unul dintre oficiile cele mai absurde la care se poate preta femeia, un oficiu în care bărbatul vede o stupiditate crasă”
  • Nu sunt admirator al femeilor. Poți să admiri pe cineva pe care-l bănuiești deasupra ta.”


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Sorin Lavric, senator AUR, a fost exclus din Uniunea Scriitorilor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *