Skip to content

Soprana Anna Netrebko, favorita lui Vladimir Putin, condamnă pentru prima dată acțiunile liderului rus

foto: Gregor Hohenberg

Soprana Anna Netrebko, una dintre cele mai importante voci din muzica clasică și, totodată, apropiată a lui Vladimir Putin, transmite pentru prima dată un mesaj împotriva liderului de la Kremlin, în contextul războiului din Ucraina.

După ce dirijorul Valery Gergiev și pianistul Denis Matsuev au avut contractele desfăcute de Carnegie Hall, publicul și politicienii danezi au cerut același lucru înaintea unui concert pe care Anna Netrebko trebuia să îl susțină la Aarhus, în Danemarca, soprana fiind o susținătoare tradițională a lui Putin. Aceasta a decis să anuleze concertul.

Într-un mesaj surprinzător de curajos, aceasta a luat atitudine și a condamnat războiul început de Putin în Ucraina.

“Am stat ceva timp să reflectez fiindcă situația este mult prea serioasă pentru a o discuta fără a te gândi în profunzime înainte. În primul rând: mă opun acestui război!

Sunt rusoaică și îmi iubesc țara, dar am mulți prieteni în Ucraina și suferința și durerea lor îmi frâng inima. Vreau ca acest război să se termine pentru ca oamenii să poată trăi în pace. Pentru asta mă rog.”, a transmis artista într-un mesaj publicat pe paginile sale oficiale de social media.

Aceasta a ținut să puncteze, în schimb, că nu i se pare corect ca artiștii să fie obligați să își spună opiniile politice sau să fie afectați din punct de vedere profesional de ele, făcând referire la concertul său anulat de danezi și la ceilalți artiști ruși îndepărtați de occident.

“Aș vrea să adaug ceva: să forțezi artiștii sau orice altă persoană publică să își spună opiniile politice în public și să își condamne țara natală este greșit. Asta ar trebui să fie o alegere liberă. La fel ca mulți dintre colegii mei, nu sunt om politic. Nu sunt un expert în politică. Sunt o artistă și scopul meu este să unesc oamenii atunci când politica îi dezbină.”, a completat Netrebko.

Pe de altă parte, Netrebko a făcut de mai multe ori afirmații importante din punct de vedere politic. Ba chiar în 2014 a donat 15.000 de euro operei din Donetsk, o regiune pentru ocupația căreia se luptau separatiștii ruși, a concertat alături de Oleg Tsarev, un lider separatist din Donetsk și s-a fotografiat cu steagul rebelilor, militând pentru “Noua Rusie”.

Oleg Tsarev și Anna Netrebko, 2014

Anna Netrebko s-a născut în Uniunea Sovietică la Krasnodar și a fost descoperită ca artistă chiar de către dirijorul Valery Gergiev, care a promovat-o la Teatrul Mariinsky. Ea e devenit repede un star internațional, cântând pe cele mai mari scene ale lumii și la cele mai importante festivaluri, precum Salzburg Festival, Metropolitan Opera, Royal Opera sau Opera din Viena.

Vladimir Putin și Anna Netrebko, 2008

În 2008 ea a fost numită Artista Poporului în Rusia și a fost decorată de Vladimir Putin, admiratorul său declarat. Președintele rus a participat la mai multe dintre concertele sopranei și obișnuia să îi trimită flori de ziua sa de naștere.

Într-o felicitare trimisă în 2021 cu ocazia aniversării sopranei, dată publicității de Kremlin, Putin i-a scris Annei Netrebko:

“Strălucitoarea ta personalitate și extraordinara virtuozitate, frumusețea rară a tonului și a vocii tale și performanțele tale carismatice cuceresc cele mai sofisticate audiențe și sunt admirate de milioane de oameni din toată lumea.

Ești capabilă să transmiți talentul tău uriaș în capodopere pe cele mai mari scene ale lumii și să rămâi în același timp deschisă, fermecătoare și o persoană prietenoasă, cu o personalitate înălțătoare și un spirit civic ferm.

Concertele tale în Rusia sunt evenimente majore, o adevărată celebrare a frumuseții și a artei muzicale.”


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

2 thoughts on “Soprana Anna Netrebko, favorita lui Vladimir Putin, condamnă pentru prima dată acțiunile liderului rus”

  1. „Nerespectând condiţiile impuse de Met cu privire la repudierea susţinerii sale oficiale pentru Vladimir Putin care a declanşat războiul din Ucraina, soprana Anna Netrebko s-a retras de la concertele sale anunţate la Met, ‘Turandot’ de Puccini în aprilie şi respectiv ‘Don Carlos’ de Verdi din sezonul următor”, se arată într-un comunicat al operei newyorkeze, potrivit Agerpres.

  2. Este greșit ce scrieți. Tocmai asta nu a făcut: nu l-a criticat clar pe Putin. A condamnat doar războiul. Unii artiști ruși au ales să se exprime astfel, vag, pentru că ei de fapt cred că războiul e pornit de ucraineni. Este criticată și pentru faptul că ea confundă “patria mamă” cu cel de care e condusă aceasta. Nu i-a cerut nimeni să se dezică de Rusia, ci de Putin și de cei care-l susțin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *