Skip to content

Situație revoltătoare la Muzeul Theodor Aman, la doar câțiva ani de la redeschidere

Muzeul Theodor Aman, unul dintre cele mai vechi muzee din România, se găsește azi într-o stare deplorabilă, în ciuda faptului că a fost închis vreme de aproape 10 ani pentru restaurare și redeschis publicului în urmă cu 6 ani.

Lucrările de restaurare au început în anul 2004 și ar fi trebuit să dureze un an. Dar abia 5 ani mai târziu, autoritățile locale anunțau redeschiderea lui.

Cu toate acestea, redeschiderea nu a avut loc nici în 2009, așa cum fusese anunțat, ci în 2013.

Casa, fosta locuință a pictorului Aman, precum și prima casă-atelier din București, a fost ridicată în anul 1868, chiar după schițele pictorului, care s-a ocupat inclusiv de decorațiile exterioare și interioare, precum și de mobilier.

Muzeul a fost supus unor ample lucrări de restaurare, însă, doar 6 ani mai târziu de la redeschiderea lui, se poate observa cum au căzut ornamente exterioare, iar tencuiala se desprinde de la o zi la alta, fiind un pericol inclusiv pentru vizitatori.

Muzeul Theodor Aman, noiembrie 2019
foto: Cultura la dubă

Muzeul Theodor Aman face parte din grupul caselor memoriale din București, aflate în subordinea Primăriei Capitalei și manageriate de Muzeul Municipiului București. Am solicitat Muzeului Municipiului București explicații privind situația de la Muzeul Aman, însă, până la ora publicării articolului, nu am primit niciun răspuns.

Later edit:

Publicăm aici poziția oficială a Muzeului Municipiului București, pe care am primit-o pe 11 noiembrie, la 5 zile distanță de la publicarea articolului:

 Referitor la Muzeul Theodor Aman, facem precizarea că anul acesta a fost solicitată o alocare bugetară pentru realizarea studiului de fezabilitate, fază obligatorie în demersul de reparare a fațadei. MMB speră în continuare ca Primăria Capitalei să susțină acest demers, de aceea solicitarea referitoare la studiul de fezabilitate a fost introdusă din nou în proiectul de buget pentru anul 2020.

Muzeul Municipiului București

Totuși, reprezentanții MMB nu au precizat suma cheltuită pentru restaurarea inițială, care era perioada de garanție și care sunt cauzele care au dus la deteriorarea atât de rapidă a clădirii.

Muzeul Theodor Aman, noiembrie 2019
foto: Cultura la dubă

Casa Aman este situată pe strada C.A. Rosetti din București și este și una dintre ultimele locuințe de secol 19 rămase perfect întregi în capitală.

În interiorul ei se află 196 de picturi, 400 de desene şi gravuri şi 50 de plăci de gravură, precum și mobilierul original, sculptat de Theodor Aman.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

2 thoughts on “Situație revoltătoare la Muzeul Theodor Aman, la doar câțiva ani de la redeschidere”

  1. Este rezultatul incompetentei constructorilor selectati dupa “pretul minim” fara a se cerceta experienta lor in domeniu.

    1. Nu dupa pret minim. Dupa pile. Am lucrat intr o scoala careia cei din echipa aleasa de primarie-niste subcalificati- au taiat stalpii de rezistenta ca li se pareau inutili. A cazut acoperisul peste ultimul etaj. Distrugand toate computerele primite de scoaka ca urmare a unor donatii. Noroc ca s-a intamplat noaptea ca puteau fi striviti copiii care lucrau in laboratorul de informatica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *