Skip to content
afganistan

Scrisoarea impresionantă a regizoarei afgane Sahraa Karimi: “Avem nevoie de vocea voastră, în numele femeilor, copiilor și artiștilor afgani!”

foto: Wakil Kohsar/AFP/Getty Images

Regizoarea de film Sahraa Karimi a transmis ieri lumii cinematografice o scrisoare deschisă în care imploră media și artiștii din toată lumea să vorbească despre criza umanitară din Afganistan.

Aceasta descrie situația tragică din țara sa și subliniază abuzurile asupra femeilor și copiilor:

“Talibanii ne-au masacrat oamenii, au răpit mulți copii, au vândut fete – copile, drept mirese pentru bărbații lor, au omorât o femeie pentru hainele pe care le purta, au scos ochii unei alte femei, au ucis și torturat mulți dintre comedianții noștri, au ucis unul dintre poeții noștri, au ucis șeful culturii și al mediei, au ucis oameni afiliați guvernului, au spânzurat bărbați în public.

Familiile sunt în tabere din Kabul, după ce au plecat din orașele lor și stau în condiții inumane. Bebelușii mor fiindcă nu au lapte.

Este o criză umanitară și, totuși, lumea întreagă tace. (…)

Vor anula orice drept al femeilor, vom deveni niște umbre ale bărbaților și ale caselor, vocile noastre vor fi reduse la tăcere. Când talibanii au fost la putere, nicio fată nu a mers la școală. De atunci, sunt 9 milioane de fete înscrise la școală. (…) În doar câteva săptămâni, talibanii au distrus multe școli și peste 2 milioane de fete au fost nevoite să părăsească școlile.

Nu înțeleg lumea asta. Nu înțeleg această tăcere. Eu voi rămâne și voi lupta pentru țara mea, dar nu pot singură. Am nevoie de aliați ca voi. Vă rog să ne ajutați să facem această lume să îi pese de noi. Vă rog să spuneți presei din țara voastră ce se întâmplă aici. (…)

Acesta nu este un război civil, este un război impus și este rezultatul unei înțelegeri dintre SUA și talibani.

Vă rog să nu ne abandonați. Avem atât de puțin timp, poate doar câteva zile.”

Regizoarea a postat această scrisoare pe Twitter și a precizat că oamenii de acolo vor rămâne fără internet dacă talibanii vor pune stăpânire pe Kabul, ceea ce s-a și întâmplat. În ultimul filmuleț publicat de ea, aceasta aleargă disperată din calea talibanilor.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *