Bogdan Crețu a fost inclus pe lista scurtă a nominalizaților la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură 2025 pentru romanul Mai puțin decât dragostea, publicat la Editura Polirom în 2023. 13 autori se află, în total, pe această listă.
„Povestea de dragoste dintre voluntara, intransigenta, imprevizibila fiică a unui fost torționar și fiul fostei victime a acestuia îi oferă prozatorului Bogdan Crețu prilejul să facă în noul lui roman un portret al României din intervalul cuprins între anii ’50 (cu eflorescența temnițelor comuniste) și contemporaneitatea receptivă la mișcarea #metoo. Un portret relevant și foarte realist: torționarul e judecat doar de propriul copil, altfel rămânând prosper și liber până la moarte, viața deținutului politic e distrusă pentru totdeauna, iar urmașii lor direcți, marcați într-un fel sau altul de compromisurile și dramele familiale, nu se vor regăsi pe deplin niciodată. Întrețesute, cele două fire narative asigură tensiunea din Mai puțin decât dragostea, o carte densă, dramatică, puternică.” (Mariana Codruț)

Bogdan CREȚU (n. 1978) este profesor doctor la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Între 2013 și 2022 a fost director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iași. Este redactor-șef al revistei Timpul. Membru PEN România. A publicat opt volume de critică literară, dintre care cel mai important este Inorogul la Porțile Orientului. Bestiarul lui Dimitrie Cantemir (ediția a II-a, Editura Cartier, 2021). Lucrările sale au fost distinse cu mai multe premii. A contribuit cu numeroase studii la volume academice din țară și din străinătate, a editat, a îngrijit și a prefațat multiple antologii. Ține o rubrică de cronică literară în revista Observator cultural. La Editura Polirom a mai publicat romanele Cornul inorogului (2021) și Nichita. Poetul ca și soldatul (2022). (sursa: Polirom)
Mai mulți români au câștigat de-a lungul ultimilor ani Premiul Uniunii Europene pentru Literatură:
- 2022 – Raluca Nagy (Teo de la 16 la 18)
- 2019 – Tatiana Țîbuleac (Grădina de sticlă)
- 2018 – Ioana Pârvulescu, laureat al concursului de scriere creativă “Povești europene” (O voce)
- 2016 – Claudiu Mihail Florian (Vârstele jocului. Strada Cetății)
- 2013 – Ioana Pârvulescu (Viața începe vineri)
- 2010 – Răzvan Rădulescu (Teodosie cel Mic)
Un juriu format din 7 membri va anunța câștigătorul de anul acesta pe 16 mai.
Premiul Uniunii Europene pentru Literatură este organizat de Federația Europeană a Editurilor și de European and International Booksellers Federation (EIBF) și sprijinit de programul Creative Europe al Uniunii Europene