Skip to content

Scriitoarea română Dana Grigorcea a câștigat Premiul Elvețian pentru Literatură

  • by

foto: Mardiana Sani

Scriitoarea română Dana Grigorcea, născută în București în 1979 și stabilită în Elveția, a câștigat Premiul Elvețian pentru Literatură 2022. Distincția este oferită anual de către statul elvețian, prin Biroul Federal al Culturii și ea încununează acum ultimii ani de succes ai Danei Grigorcea.

Cartea care i-a adus acest premiu este ultimul său roman, Those who don’t die, publicată în martie anul trecut, la celebra Editură Penguin. Autoarea se referă în acest volum la rămășițele sistemului comunist român, care continuă să macine România prin politicienii săi corupți. Din păcate, cartea nu a fost tradusă până acum în limba română.

foto: Penguin

În motivația oficială, Biroul Federal al Culturii din Elveția susține că “în textul ei, care este atât de politic pe cât este de poetic, Dana Grigorcea ilustrează realități și absurdități, întretaie critica contemporană, mit și poezie cu arta povestirii, creează un realism magic cutremurător: Cei care nu mor bântuie nu numai în Transilvania.”

Cultura la dubă i-a dedicat un material special Danei Grigorcea pe 1 decembrie 2021. Aceasta a povestit într-un interviu realizat de Alina Cristea la Târgul de Carte de la Viena cum a fost copilăria sa în comunismul bucureștean, cum a ajuns să scrie și ce o inspiră, dar și cum s-a implicat în mișcarea #rezist din diaspora. Puteți citi povestea ei AICI.

Romanul Those who don’t die/ foto: Penguin

Premiul Elvețian pentru Literatură e oferit scriitorilor care s-au remarcat în anul anterior decernării. Pentru 2022 există 6 câștigători ai aceluiași titlu, un câștigător al Marelui Premiu și un câștigător al Premiului Special. Lista poate fi consultată aici.

Fiecare va primi aproximativ 25.000 de franci, iar premiul le va crește vizibilitatea prin conferințe și alte evenimente la nivel național și internațional.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *