Scriitoarea Maya Angelou devine prima femeie de culoare care apare pe o monedă americană

O nouă monedă a intrat azi în circulație în SUA, având pentru prima dată o reprezentare a unei femei de culoare. Scriitoarea și activista Maya Angelou apare pe moneda de 25 de cenți (reprezentând un sfert de dolar – quarter), fiind prima dintr-o serie de 5 personalități feminine din istoria Americii, care vor fi reprezentate pe același tip de monedă.

Demersul face parte din American Women Quarters Program, care se va desfășura pe următorii 5 ani.

“De fiecare dată când redesenăm o bancnotă sau o monedă, avem șansa de a spune ceva despre țara noastră, despre valorile noastre și cum am progresat ca societate”, a declarat secretarul Trezoreriei Americane, Janet Yellen, potrivit CNN.

Maya Angelou apare doar pe jumătate de monedă, evocând una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale, “I Know Why the Caged Bird Sings.” Pe partea “capului” este reprezentat în continuare portretul lui George Washington, președinte al Americii între 1789-1799, când negrii erau slavii albilor americani. La rândul său, ca proprietar de plantație în statul Virginia, Washington a deținut sute de sclavi.

Capul monedei de 25 de cenți, cu portretul lui George Washington

Abia după moartea sa, prin testament, el a eliberat cei 123 de sclavi pe care îi mai avea în proprietate.

Cartea Mayei Angelou vorbește despre conflictele rasiale și opresiune, dar și despre violul la care a fost supusă la doar 7 ani. Volumul extrem de curajos a fost interzis în unele școli, la momentul apariției, subiectul abuzurilor sexuale fiind considerat încă tabu.

Chiar și așa, cartea a fost nominalizată la National Book Award și a devenit primul bestseller al unei scriitoare de culoare la categoria nonficțiune. Cultura la dubă a publicat un portret al Mayei Angelou AICI.

Celelalte personalități feminine care vor fi reprezentate pe viitoarele monede sunt:

  • Anna May Wong,actriță, prima celebritate asiatică de la Hollywood
  • Sally Ride, prima femeie americană în spațiu
  • Wilma Mankiller, activistă pentru drepturile nativ-americanilor și prima femeie aleasă lider al comunității de indieni Cherokee
  • Nina Otero-Warren, politician și luptătoare pentru educație.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *