Skip to content

Ruxandra Mateescu, fondatoarea “Supereroi printre noi”, a fost premiată de Kennedy Center

foto: facebook Ruxandra Mateescu

Ruxandra Mateescu, fondatoarea asociației Supereroi printre noi, care luptă pentru accesibilizarea evenimentelor culturale pentru persoane cu dizabilități, a câștigat premiul LEAD Award for Emerging Leaders, acordat de Centrul John F. Kennedy pentru Artele Spectacolului, din Statele Unite.

„Nu există onoare mai mare pentru cineva care lucrează în domeniul accesibilizării artelor și incluziunii persoanelor cu dizabilități ca aceea de a-ți fi recunoscută munca de către The Kennedy Center”, a scris Mateescu pe pagina sa de Facebook.

Premiile LEAD (Leadership Exchange in Arts and Disability), lansate în 2008 de instituția dedicată fostului președinte american John F. Kennedy, sunt menite să recunoască eforturile celor care promovează incluziunea persoanelor cu dizabilități în artă și cultură. Prin programul cu același nume, profesioniștii din domeniu au ocazia de a dezvolta resurse și bune practici, de a se implica în conversații cu colegi și experți din întreaga lume și de a proiecta experiențe și spații incluzive.

Printre laureații din anii anteriori se numără responsabili pentru accesibilizare din cadrul unor instituții ca Memorialul 9/11, Teatrul de Balet Pittsburgh (Pennsylvania) sau Muzeul de Arte Frumoase din San Francisco. Distincțiile acordate în afara SUA sunt rare.

Ruxandra Mateescu a fondat asociația Supereroi printre noi alături de soțul său, pornind de la experiența de familie, după ce Olga, fiica mijlocie, a fost diagnosticată cu o boală genetică rară. „Durerea mea, eu fiind o tocilară din aceea care citea mult, scria mult, asculta muzică clasică, mergea la teatru… Fiind, deci, un intelectual bătrân la 20 de ani, durerea mea a fost că nu voi putea niciodată să fac lucrurile care îmi plac cu unul dintre copii. Nu voi putea să îi arăt lucruri care pentru mine sunt frumoase și ea nu se va putea bucura de ele, nu pentru că nu i-ar plăcea, ci pentru că nu ajung la ea”, a povestit Mateescu într-un interviu pentru Cultura la dubă.

Din dorința de a trăi frumos împreună s-a născut, în timp, o serie de proiecte: Filmele Olgăi, proiecții adaptate pentru persoanele cu nevoi speciale, tururile incluzive „Orele liniștite în muzeu” și „Orele liniștite în sera fluturilor”, la Muzeul Antipa din Capitală, sau concertele accesibilizate Concert încetișor și Nu stau acasă. De altfel, chiar pe 11 septembrie urmează să aibă loc un astfel de concert gratuit în localul Expirat din București.

Cei care doresc să urmărească și să susțină activitatea organizației o pot face și AICI.Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *