Skip to content
Radu Vancu

“Psalmi”, de Radu Vancu, a fost aleasă cartea anului 2019 în România

foto: Rareș Helici

Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România a anunțat în cadrul Galei Premiilor APLER că Premiul Cartea Anului 2019 merge către poetul Radu Vancu, autor al volumului “Psalmi”, apărut la Casa de editură Max Blecher.

Radu Vancu s-a născut în Sibiu și are 42 de ani. Este poet, prozator, eseist și traducător român. Predă la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și este, în același timp, președintele PEN România.

Poezia lui Radu Vancu se construiește ca un lanț de ADN, fiecare volum răsucește în continuare spirală, adăugând o secvență de biografie developată printr-o succesiune de metafore.

Nimic nu rămâne abstract în poezie. Așa cum ADN-ul stereoscopic compune omul de carne și sânge, Psalmi  creează substanța densă a vieții în care se scaldă un Dumnezeu familiar. Yours truly, Radu Vancu, astfel se scriu scrisorile către Dumnezeu. Fără emfază, așa e adevăratul psalmist, cel care-și pune inima & creierul pe tipsiile Lui. –Monica Stoica 

Coperta volumului Psalmi
Coperta volumului Psalmi

Radu Vancu a publicat până acum șapte cărți de poezie, iar acest premiu nu este deloc surprinzător, el doar completează o listă importantă de premii obținute până acum de către poetul din Sibiu. Pe lângă succesul volumelor de poezii, a fost apreciat și pentru primul său roman, Transparența, bestseller la Târgul de Carte Gaudeamus în 2018.

El este, de asemenea, traducător de romane și poezii, cea mai cunoscută traducerea a sa fiind ediția Ezra Pound coordonată de Horia-Roman Patapievici.

În plus, Radu Vancu este o voce importantă în societatea civilă. De cațiva ani încoace, a devenit cunoscut și pentru prezența sa constantă la mișcarea civică “Vă vedem din Sibiu”, o serie de proteste mute care au avut loc zilnic în fața sediului PSD din Sibiu, timp de 669 de zile. 

Radu Vancu declara anul trecut, pentru Cultura la dubă, că “poezia cere atenție la celălalt și precizie psihologică. De amândouă e mare nevoie și atunci când te uiți înspre social și politic. Și mă bucur să văd că tot mai mulți scriitori (inclusiv poeți) practică această privire clară asupra socialului și politicului – e un bun exercițiu și pentru literatură.”

Meștere necruțător de blând care

ne-ai suflat chestia în piept ca să trăim veșnic

Meștere al degețelelor de copii

& al părului indestructibil al fetelor

& al scuturilor transparente ale jandarmilor” – Radu Vancu, Psalmi

Vă invităm să citiți interviul complet AICI.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *