Skip to content
Adopta Casa Rosia Montana

Programul “Adoptă o casă la Roșia Montană” a fost nominalizat la Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană

Programul “Adoptă o Casă la Roșia Montană” a fost nominalizat pentru EU Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award, Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană 2022, un premiu care se acordă o dată la doi ani pentru excelență în arhitectură la nivel european.

Adoptă o Casă la Roşia Montană este un program derulat de Asociația ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii și a fost inițiat în 2012 în parteneriat cu comunitatea locală interesată de protejarea patrimoniului și a drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană.

În ultimii 8 ani, campaniile anuale Adoptă o casă au transformat cu ajutorul voluntarilor mai multe locuințe din Roșia Montană.

Acțiune Adoptă o casă în Roșia Montană
Acțiune Adoptă o casă în Roșia Montană, înainte și după intervenția voluntarilor

Programul stabileşte o conexiune între proprietarii locali ai clădirilor istorice care doresc să trăiască în continuare în zona Roşiei Montane şi persoane sau organizaţii care doresc să contribuie prin donaţii sau voluntariat la protejarea, cunoaştera şi recunoaşterea patrimoniului cultural al zonei.

Fac obiectul acestui proiect toate locuinţele miniere vernaculare, bisericile sau edificiile publice din Roşia Montană şi împrejurimi.

“Este o veste care ne bucură enorm și care ne așază într-o companie foarte selectă de proiecte europene de excepție. Această nominalizare acordată unui program dedicat patrimoniului și comunității, cu o puternică componentă participativă (dar și una educativă) este un semnal valoros că pentru Europa patrimoniul, restaurarea, întoarcerea către necesitățile și resursele comunității sunt componente valoroase ale fenomenului arhitectural contemporan.”, au scris azi reprezentanții programului pe pagina lor de facebook.

Voluntarii Adoptă o casă în Roșia Montană
Voluntarii Adoptă o casă în Roșia Montană

Premiul Uniunii Europene pentru Arhitectură Contemporană – Premiul Mies van der Rohe este un premiu acordat bienal de Uniunea Europeană și Fundația Mies van der Rohe, Barcelona, ​​„pentru a recunoaște și recompensa producția de arhitectură de calitate în Europa”.

Acțiune Adoptă o casă în Roșia Montană, înainte și după intervenția voluntarilor

La sfârșitul anului trecut, o altă inițiativă românească pentru protejarea patrimoniului a primit un important premiu european. Ambulanța pentru Monumente a câștigat Premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu (European Heritage Awards), acordate de Comisia Europeană în colaborare cu Europa Nostra.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *