Închide ochii și ai să vezi mai bine

Primul spectacol destinat atât spectatorilor cu dizabilități, cât și publicului larg are premiera la UNATC

Primul spectacol de teatru din România care este complet accesibilizat pentru spectatorii cu dizabilități, dar se adresează în egală măsură și spectatorilor tipici, va avea premiera națională pe data de 11 iulie, de la ora 17.00. El se intitulează „Închide ochii și ai să vezi mai bine” și va fi organizat în Sala Atelier a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, în cadrul Galei Absolvenților.

Potrivit organizatorilor, evenimentul are menirea de a le oferi tuturor copiilor, fie ei cu dizabilități sau nu, șansa de a participa la un eveniment cultural de care să se bucure împreună.

Piesa pusă în scenă a fost concepută de Asociația de dezvoltare personală Grigore Popa – Școala de Joacă, Supereroi printre noi, Help me be a rock star și Asociația Magic, împreună cu UNATC.

Ea reprezintă o adaptare după „Povestea seminței”, scrisă de Dumitru Radu Popa, și încearcă să ajute micii spectacori să înțeleagă mai bine lumea în care cresc.

Astfel, „o mică sămânță îi duce pe copii în lumea plantelor și a animalelor. În drumul ei întâlnește tot felul de personaje care îi dau anumite lecții despre Empatie, Dragoste de aproape, Grijă, Neuitare, Cunoaștere, Speranță”.

Scenariul și regia îi aparțin Oanei Popa, iar distribuția este alcătuită din:

  • Alexandra Pribeagu – Samânța de nap / fluturele
  • Nuța Ilie – Omida / Furnica / Vântul / Floarea bătrână
  • Taisia Orjehovschi – Hârciogul / Mătrăguna
  • Varinia Mitrea – Buburuza / Mama / ajutor picioare hârciog
  • Oana Popa – Sămânța / floarea tânăr

În timpul spectacolului, spectatorii cu dizabilități vor avea parte de interpretare mimico-gestuală, asigurată de Lavinia Chițu, și interpretare narativă (în căști), asigurată de Andrei Cristea și Miki Brebinaru Gheorghe. Mai mult, ei vor avea libertatea de a se mișca în sală, iar sunetul și luminile vor fi adaptate.

Pentru un grad cât mai sporit de incluzivitate, persoanele cu dizabilități care își doresc să participe la spectacol sau însoțitorii lor sunt invitați să completeze un formular care poate fi accesat AICI.

După eveniment, va avea loc și o sesiune de Q&A cu echipa de accesibilizare și cu invitații. Accesul este gratuit.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *