Skip to content

Prima pictură murală din Timișoara care purifică aerul – ”La fel de eficientă ca o pădure de 100 mp.”

foto: Zidart – Street Art Festival

Artistul Alex Baciu a realizat prima pictură murală din Timișoara care purifică aerul, pe peretele Bibliotecii Centrale a Universității Politehnica. Datorită vopselei folosite, muralul va avea atât scop estetic, cât și de îmbunătățire a calității aerului.

Pictura murală de 100 de metri pătrați, care a fost inaugurată pe 27 iulie, în curtea Bibliotecii Centrale a Universității Politehnica Timișoara, face parte din campania de responsabilitate socială „Natura unui MULȚUMESC!”, inițiată de un centru comercial din Timișoara cu ajutorul ZIDART – Street Art Festival.

„Astfel, peretele devine un purificator natural, reducând nivelul de poluare al aerului la fel de eficient ca o pădure de 100 mp. Vopseaua specială transformă substanțele poluante din aer, precum oxizii de azot și de sulf, în nitrați și nitriți inofensivi, care sunt depozitați pe suprafața vopsită, până când sunt eliminați de apa de ploaie sau de umiditatea din aer.

Desenul creat de artistul Alex Baciu este o interpretare a simbolului universal al reciclării – Banda lui Moebius – și lansează un îndemn de reconectare a omului modern la natură și de adaptare și modelare a societății după principiile acesteia pentru binele comun”, au transmis inițiatorii proiectului, potrivit ziarului local Timiș Online.

Campania „Natura unui MULȚUMESC”, începută în noiembrie 2020, are ca scop crearea infrastructurii pentru colectarea selectivă pe spațiile comune, educarea publicului pentru colectarea selectivă a deșeurilor și reducerea plasticului și a risipei alimentare prin transformarea deșeurilor organice din food court în compost.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

3 thoughts on “Prima pictură murală din Timișoara care purifică aerul – ”La fel de eficientă ca o pădure de 100 mp.””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *