Skip to content

Premieră: Silviu Purcărete regizează opera „Lohengrin” la centenarul Operei Naționale București

foto: cotidianul.ro

Silviu Purcărete, unul dintre cei mai importanți regizori români de teatru și operă, montează în premieră la Opera Națională București.

Opera „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete, va avea premiera pe 8 decembrie 2021, la 100 de ani distanță de când George Enescu a dirijat „Lohengrin” la Opera Națională București.

Purcărete a lucrat la spectacol aproximativ 2 luni, iar din distribuție fac parte și artiștii invitați de peste hotare: tenorul Benjamin Bruns și soprana Petra Lang.

Alături de aceștia vor urca pe scenă tenorul Daniel Magdal, sopranele Marta Sandu Ofrim, Diana Gouglina și Madeleine Pascu, baritonii Valentin Vasiliu, Cătălin Toropoc, Vasile Chișiu și Dan Indricău și bașii Marius Boloș și Filip Panait, alături de orchestra și corul Operei Naționale București. Vor participa și actorii Istvan Teglas, Anda Saltelechi, Rareș Florin Stoica și Alina Petrică.

Scenografia este semnată de Dragoş Buhagiar, iar conducerea muzicală de Tiberiu Soare.  

Premierele au loc pe 8, 10 și 12 decembrie, ora 18:30.

ISTORIC

În 1921, prin hotărârea Ministrului Artelor, poetul Octavian Goga, Societatea particulară „Opera Română” s-a transformat în instituţie de stat, cu sediul la Teatrul Liric „Leon Popescu”, primul director fiind Scarlat Cocorăscu.

Noua instituţie, Opera Română, și-a semnat certificatul de naștere culturală în data de 8 decembrie 1921 cu spectacolul de operă „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Adalbert Markowski.

La pupitrul dirijoral s-a aflat George Enescu, care prin prezența sa a dorit să sublinieze sprijinul și implicarea sa efectivă în realizarea acestui moment istoric.

Montarea operei „Lohengrin”, una dintre creaţiile ce solicită cel mai mult colectivul unui teatru liric şi impune un înalt standard de calitate artistică, reprezintă o sărbătoare în sine pentru orice operă din lume.

Acțiunea operei se petrece în Anvers, pe țărmul râului Schelde, în Brabant (azi în Belgia). Toată acțiunea durează doar 3 zile.

Drama se deschide prin scena în care contele brabant Friedrich de Telramund o acuză pe Elsa de Brabant că și-ar fi ucis fratele mai mic, pe Gottfried, fără a avea însă dovezi clare.

Regele dorește să audă și versiunea fetei, care neagă învinuirea și cere să i se facă dreptate printr-un duel. Un cavaler va lupta pentru ea împotriva lui Friedrich. Apărătorul Elsei de Brabant este eroul pe care l-a visat, Lohengrin.

Acesta sosește din tărâmurile minunate ale Sfântului Graal și luptă pentru Elsa în schimbul promisiunii că nu i se va cere să-și dezvăluie identitatea. Lohengrin îl învinge pe Friedrich, salvând onoarea și numele Elsei, de aceea, drept răsplată, o va lua chiar de soție.

În vreme ce se fac pregătirile pentru nuntă, perechea exilată Friedrich Ortrud, soția acestuia, complotează împotriva cavalerului misterios Lohengrin, acuzându-l de vrăjitorie. Prin disimulare și falsă umilință, Ortrud se apropie de Elsa și reușește să-i trezească îndoiala privind identitatea viitorului ei soț.

O face să creadă că va fi părăsită de cel pe care îl consideră alesul ei. A doua zi are loc căsătoria lui Lohengrin cu Elsa, dar seara tânăra își încalcă jurământul, cerându-i cu insistență soțului să-și dezvăluie originea și numele.

Această rugăminte și încălcarea jurământului îl obligă pe Lohengrin să-și dezvăluie obârșia, dar și să părăsească ținuturile Brabantului, pentru a reveni în cetatea Graalului, Montsalvat.

Biletele se pot achiziționa de pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Premieră: Silviu Purcărete regizează opera „Lohengrin” la centenarul Operei Naționale București”

  1. Pingback: Soprana Iulia Isaev, rol principal în "Tosca" la Metropolitan Opera din New York - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *