Skip to content

Povestea Universității din București. 155 de ani de existență.

Universitatea din București, a doua înființată în România, dupa cea de la Iași, în 1864, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, are un istoric glorios, în care regăsim nume marcante precum Gheorghe Lazăr sau Titu Maiorescu.

Existența ei își are rădăcinile în Școala de la Sfântul Sava, cu predare în limba română, înfiițată în 1818 de Gheorghe Lazăr, cel care a intrat în istorie ca fondator al învățământului românesc în Țara Românească.

În 1832 se pun bazele primelor cursuri superioare juridice și științifice, ce vor fi dezvoltate în următorii 20 de ani, pentru ca în 1854 să iasă din școală prima promoție de juriști la București.

În paralel, Carol Davila înființa Școala Națională de Medicină și Farmacie.

Construcția Palatului Universității a început în 1857, pe fostul amplasament al Mănăstirii Sfântul Sava, după planurile arhitectului Alexandru Orăscu, la acea vreme președintele arhitecților români.

Universitatea București
sursa: UNIBUC
Universitatea București
sursa: UNIBUC

Doi ani mai târziu, în 1859, se înființa Facultatea de Drept, iar în 1863 Facultatea de Științe și Facultatea de Litere.

Astfel, cu aceste facultăți, se deschide în 1864 Universitatea din București.

Palatul s-a dezvoltat între anii 1912-1926, când au fost ridicate corpurile laterale, după planurile arhitectului Nicolae Ghica – Budești.

Universitatea București
sursa: UNIBUC
Universitatea București
sursa: UNIBUC

De remarcat că ornamentele exterioare au fost realizate de sculptorul român de origine germană Karl Storck. Acestea au fost, însă, distruse, în timpul bombardamentelor americane din timpul celui de-al II-lea Război Mondial, în aprilie 1944. Relieful o înfățisa pe zeița Minerva, zeița întelepciunii și protectoare a artelor, alături de simbolurile artelor și științelor.

Fragmentele recuperate se află în prezent în curtea Muzeului Storck din București, ținute, din nefericire, în condiții improprii.

Palatul Universității a găzduit, pe lângă facultăți, Senatul, Academia Română, Biblioteca Centrală sau Muzeul de Antichități si de Istorie Naturală.

Universitatea București
sursa: UNIBUC
Universitatea București
sursa: UNIBUC

În ceea ce privește Universitatea, ca instituție de învățământ, aceasta a continuat să se dezvolte până în 1948, când a suferit un regres din cauza reformării comuniste.

În 1989, Universitatea București avea doar 6 facultăți și 8000 de studenți.

În 2000, Universitatea București avea doar 18 facultăți și 20.000 de studenți.

Universitatea București
sursa: UNIBUC
Universitatea București
sursa: UNIBUC

Printre rectorii Universității București s-au numărat Ion Zalomit, Alexandru Orăscu, Titu Maiorescu, Ermil Pangratti, Nicolae Iorga, Horia Hulubei sau Emil Constantinescu ( ultimul devenit președinte al României din această postură, în anul 1996).


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Povestea Universității din București. 155 de ani de existență.”

  1. Pingback: Fragmente ale Academiei Domnești ”Sf. Sava” au fost descoperite în curtea interioară a Universității București - Cultura la dubă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *